Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Concediul medical, impozitat cu 10% în 2024. Cine va fi scutit de plata acestei constribuții

Angajații români vor primi mai puțini bani, începând cu 1 ianuarie 2024, pentru perioada în care se vor afla în concediu medical.

Modificarea impusă de Guvern, prevede aplicarea unei contribuții de 10% pentru asigurările sociale de sănătate (CASS) la aceste indemnizații, potrivit Economica.net.

Există totuși și excepții. Astfel, indemnizațiile acordate ca urmare a accidentelor de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002, care rămân scutite de la plata CASS.

Cine vor fi scutiți de la plata CASS

Astfel, de anul viitor, rămân scutite de la plata CASS indemnizațiile acordate persoanelor fizice care se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Totuși nu vor fi scutite de la plata CASS indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate acordate șomerilor, unor angajați cu carte de muncă, persoanelor care se asigură opțional prin contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru concedii şi indemnizații, indemnizațiile de maternitate acordate femeilor care pierd calitatea de asigurat din motive neimputabile lor și nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE