Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bugetul pentru 2024: Salariile bugetarilor cresc cu 5%. Polițiștii, grefierii, angajații din Sănătate, APIA, INS, DSP protestează

Salariile bugetarilor vor crește cu 5 procente, de la începutul anului viitor, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. O bătaie de joc, spun polițiștii, grefierii sau angajații din Sănătate, APIA, INS, DSP care sperau la o mărire cel puțin egală cu rata inflației. Majorarea lefurilor din sectorul public este inclusă în Ordonanța Trenuleț, care vine la pachet cu proiectul de buget pe anul viitor. Cei mai mulți bani merg la Educație. Ministerul Ligiei Deca va primi cu peste 60% mai mulți bani față de anul acesta.

La pachet cu proiectul de buget pe 2024 vin și măsurile din Ordonanța Trenuleț. Angajații din sectorul public vor primi, de la 1 ianuarie, salarii mai mari.

Marcel Ciolacu, prim-ministru: Va fi o majorare la tot sistemul bugetar de 5%, mai puțin pentru demnitari. Este o decizie foarte clară.

O creștere prea mică, spun polițiștii, care au protestat iar. Raportat la salariul unui agent debutant, majorarea se traduce în cel mult 40 de lei peste viitorul salariu minim.

Polițiști: ”Este absolut insuficientă, nu acoperă inflația și creșterea prețurilor din ultima vreme.”

”Numai simpla propunere, 5% înseamnă o jignire, o bătaie de joc la adresa angajaților”.

În stradă și-au strigat nemulțumirile din nou și grefierii

Timp de 4 ore, activitatea din instanțe și parchete a fost întreruptă în semn de protest.

Anul viitor, profesorii vor primi majorarea de 20% promisă etapizat, nu așa cum vor sindicatele, de la 1 ianuarie 2024. Detaliile vor fi puse la punct în zilele următoare, după discuții între Guvern și liderii de sindicat. Bani se vor găsi și pentru creșterea pensiilor, dau asigurări guvernanții.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: În bugetul pentru anul 2024 sunt trecute sumele. Pe de o parte majorarea cu rata inflației și recalcularea de la data de 1 septembrie. Aceste sume sunt cuprinse în buget.

Pe lângă majorări, Ordonanţa de urgenţă cu măsuri fiscale pentru 2024 prevede și accize mai mari

De la 1 ianuarie, acciza pentru carburant va crește cu indicele prețului de consum, ceea ce înseamnă că benzina și motorina se vor scumpi. Înghețate anul viitor vor fi indemnizațiile demnitarilor, dar și pensiile speciale ale primarilor.

Guvernanții anunță că în 2024 vor fi suficienți bani, asta în ciuda faptului că impactul bugetar al noilor majorări atinge 40 de miliarde de lei, iar din noile măsuri fiscal-bugetare se pot obține doar în jur de 16 miliarde de lei. Premierul Marcel Ciolacu a mers și la BNR pentru a se consulta cu guvernatorul Mugur Isărescu pe marginea Legii Bugetului. Și asta pentru că guvernanții speră ca noul proiect să fie adoptat săptămâna aceasta și înainte de Crăciun să treacă și de Parlament.

Bugetul de stat pentru anul viitor va fi construit pe un deficit bugetar cuprins între 4,5 și 4,9 din PIB. Astfel, statul vrea să reducă diferența dintre cheltuieli și încasări, în contextul în care anul viitor vor crește toate pensiile, salariile profesorilor, iar România va trebui să organizeze toate tipurile de alegeri.

După ore de discuții în Coaliție, premierul Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au prezentat proiectul de buget pe 2024 și în fața colegilor de partid.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: Liniile principale de buget asigură continuarea investițiilor pentru modernizarea României și în felul acesta este asigurat un procent de 7,3% din PIB pentru tot ceea ce înseamnă investiții.

Cei mai mulți bani în 2024 merg la Educație

Ministerul condus de Ligia Deca va primi cu 61% mai mult față de anul acesta, urmat de Ministerul Dezvoltării, cu o creștere a bugetului de 60%, Ministerul Investițiilor, cu 30%, și Ministerul Muncii, cu 10%.

Ministerul Sănătății primește mai puțini bani anul viitor, însă va crește bugetul Casei de Sănătate. Cu 3% mai puțini bani va primi în 2024 și Ministerul Agriculturii.

Potrivit unor surse din Coaliție, administrațiile publice locale vor primi banii necesari din fondul de rezervă al premierului.

Atât conducerea social-democrată, cât și cea liberală, au găsit soluții pentru a potoli neliniștea propriilor primari. Aceștia din urmă erau nemulțumiți de faptul că ar putea să rămână cu unele plăți restante pentru programele de infrastructură finanțate din programele Saligny și CNI.

Numai pentru Programul „Anghel Saligny” bugetul va fi majorat cu 60 de procente. Sunt investiții esențiale și mult așteptate de primarii și președinții de Consilii Județene înainte de startul campaniei electorale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE