Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Indemnizația lunară de concediu medical, inclusiv pentru maternitate, micșorată la doar trei salarii minime brute

Guvernul României a modificat modul în care se calculează sumele acordate pentru concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, de care beneficiază femeile însărcinate, angajații accidentați la muncă și nu numai.

Astfel, persoanele care au contract cu CNAS, vor primi, pe durata concediului medical, o indemnizație lunară limitată la valoarea a trei salarii minime brute pe țară, o valoare de patru ori mai mică decât pragul anterior de 12 salarii minime brute.

Cum venitul minim brut este de 3.000 de lei, indemnizația lunară nu va putea să depășească 9.000 de lei. Modificarea vizează toate tipurile de concedii medicale, de la cele pentru sarcină și risc maternal, până la accidente de muncă. Baza de calcul a indemnizației este media veniturilor din ultimele șase luni din cele 12 luni considerate stagiu de cotizare.

Cine beneficiază de concedii și indemnizații

Potrivit legislației în vigoare, pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, persoanele persoanele trebuie să îndeplinească următoarele conduții:

  • să îndeplinească stagiul minim de cotizare prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă;
  • să prezinte adeverinţa de la plătitorul de indemnizaţii din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE