Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariul minim pe economie devine obligatoriu în Uniunea Europeană începând cu 2024

România este obligată să implementeze Venitul Minim European Adecvat până în 2024. Parlamentul European a adoptat toamna trecută o directivă privind salariul minim în Uniunea Europeană.

Directiva obligă cele 21 de state membre ale blocului comunitar care au salarii minime statutare să garanteze că banii câștigați vor permite oamenilor să ducă o viață decentă, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), statele membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală.

Potrivit unui raport Eurostat, România se poziționează printre ultimele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul minim, pe locul 20 din 22, cu un salariu de puțin peste 600 de euro, doar înaintea Ungariei și Bulgariei. Există șase țări cu un salariu minim peste 1.500 de euro. Acestea sunt Luxemburg, Belgia (1.842 EUR), Irlanda (1.775 EUR), Țările de Jos (1.756 EUR), Germania (1.744 EUR) și Franța (1.646 EUR).

Peste jumătate din țările UE au un salariu minim brut lunar de sub 1.000 de euro

În 13 din 21 de țări UE, salariul minim brut lunar este sub 1.000 de euro. În 10 dintre acestea, este mai puțin de 750 EUR.

Stefano Scarpetta, director pentru Ocuparea Forței de Muncă, Muncă și Afaceri Sociale la OCDE, a cerut revizuirea periodică a salariului minim.

„Salariile minime reale au scăzut în marea majoritate a țărilor OCDE, pe măsură ce criza costului vieții continuă. În special în perioadele de inflație ridicată, salariile minime trebuie revizuite în mod regulat pentru a se asigura că își mențin utilitatea”, a declarat el.

Un raport OCDE intitulat „Salariile minime în perioadele de creștere a inflației” a subliniat că criza costului vieții, care afectează în special lucrătorii din partea de jos a distribuției salariilor, face ca salariile minime statutare cu atât mai importante pentru a proteja nivelul de trai al populației. muncitori prost plătiți.

„Este important ca salariile minime legale să se ajusteze în mod regulat”, subliniază raportul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE