Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OMS: Numărul cazurilor de cancer în Europa, creștere de peste 20% până în 2045. Explozie de îmbolnăviri la nivel global

Numărul de noi cazuri de cancer ar putea crește cu 22,5% în următorii 20 de ani, arată datele Agenției internaționale pentru cercetarea cancerului (IARC) din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. În schimb, la nivel global este estimată o creștere de 55%, iar numărul persoanelor bolnave de cancer va crește de la 19,9 milioane la 30,9 milioane până în anul 2045, relatează Euronews.com.

Noile estimări au fost făcute publice înainte de Ziua Mondială a Cancerului, marcată la 4 februarie. Datele scot în evidență ”povara tot mai mare” reprezentată de cancer și necesitatea de a aborda inegalitățile când vine vorba despre această boala incurabilă, au precizat reprezentanții IARC, agenția pentru cancer a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Printre factorii care contribuie la creșterea numărului de îmbolnăviri se numără îmbătrânirea populației, tutunul, alcoolul și obezitatea, precum și poluarea aerului, a precizat agenția din cadrul OMS.

În prezent, aproximativ 20% dintre persoane dezvoltă cancer în timpul vieții, în timp ce aproape unul din nouă bărbați și una din 12 femei mor din această cauză.

Pe măsură ce crește incidența cancerului, crește și numărul deceselor provocate de această boală, de la aproximativ 9,7 milioane de persoane în 2022, la 16,6 milioane de persoane la nivel global în 2045.

Numărul deceselor cauzate de cancer în Europa ar putea crește cu 32%, arată analiza realizată de IARC.

Cazurile de cancer la sân, tot mai răspândite în Europa

În Europa, cel mai frecvent tip de cancer este cancerul de sân, urmat de cancerul de prostată și cancerul colorectal, conform estimărilor pentru 2022 ale IARC, agenția OMS pentru cancer.

La nivelul Uniunii Europene, cele mai frecvente cauze de deces sunt cancerul pulmonar, colorectal și de sân.

Un nou raport al Uniunii pentru controlul internațional al cancerului (UICC), publicat tot în această săptămână, a constatat că în Europa există inegalități în ceea ce privește accesul la tratamente pentru combaterea cancerului.

În Suedia, de exemplu, persoanele cu venituri scăzute prezintă un risc mai mare de a muri de cancer, spre deosebire de cele cu posibilități materiale, potrivit UICC.

În Portugalia, aproximativ 30% din cele mai frecvente cauze de cancer sunt legate de consumul de tutun.

”În pofida progreselor înregistrate în ceea ce privește depistarea timpurie a cancerelor, precum și tratamentul și îngrijirea pacienților cu cancer, există disparități semnificative în ceea ce privește rezultatele tratamentului cancerului nu numai între regiunile cu venituri ridicate și cele cu venituri scăzute din lume, ci și în interiorul țărilor", a afirmat Cary Adams, șeful UICC.

"Locul în care trăiește cineva nu ar trebui să conteze dacă trăiește sau nu. Există instrumente care să permită Guvernelor să acorde prioritate îngrijirii cancerului și să se asigure că toată lumea are acces la servicii accesibile și de calitate. Aceasta nu este doar o problemă de resurse, ci o chestiune de voință politică”, a adăugat el.

Printre măsurile solicitate de UICC se numără se numără creșterea finanțării pentru combaterea disparităților în materie de cancer, încorporarea serviciilor oncologice în beneficiile naționale de sănătate și punerea în aplicare a unor programe comune de depistare a cancerului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE