Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, sub media europeană la numărul de cancere. Paradoxal, avem un număr mai mare de decese față de UE

Paradoxal, România se situa sub media europeană la numărul de cancere depistate, cu toate că avea un număr mai mare de decese față de media Uniunii Europene. Datele sunt furnizate de Comisia Europeană cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului și sunt din anul 2019-2020.

România se afla sub media europeană la numărul de cancere în anul 2020, cu doar 491 de cazuri la 100.000 de locuitori, față de media europeană de 569 de cazuri. Cu toate acestea, în 2019, țara noastră avea 264 de decese, un număr mai mare față de media UE de 247 de decese.

Cancerul este a doua boală cauzatoare de moarte în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor.

România se află pe ultimul loc la ratele de screeening pentru cancerul de col uterin, după Țările de Jos și Bulgaria, iar pe primele locuri se clasează Cehia și Luxemburg.

Nici la screeningul pentru cancerul colorectal nu stăm mai bine. Ne aflăm pe ultimele locuri împreună cu Cipru și Bulgaria, iar în fruntea clasamentului se situează Austria și Danemarca.

Cancerul de sân, principala cauză de mortalitate în rândul femeilor

În România, cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul femeilor. Țara noastră se află în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de numărul de femei care își fac anual screening mamar.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer de pe planetă, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Reprezintă 12% din cazurile oncologice diagnosticate în fiecare an. În România, peste jumătate din paciente sunt depistate abia în stadiile 3 și 4, comparativ cu alte țări europene, unde 70% dintre cazuri sunt descoperite în faze incipiente.

Multe din sarcinile statului sunt preluate de asociații. De exemplu, Fundația Renașterea a înființat caravanele mobile în 2008, prin care oferă teste Papanicolau și mamografii gratuite femeilor din zonele rurale, care nu au acces la astfel de proceduri. Până în prezent, aproape 25.000 de femei au fost testate în peste 60 de comune din țară.

În România a fost propus un Plan Național de Combatere a Cancerului

În România a fost propus un Plan Național de Combatere a Cancerului care vizează prevenirea , diagnosticarea timpurie și îmbunătățirea tratamentului. Proiectul legislativ a fost aprobat de Senat în unanimitate. Votul final aparține însă deputaților.

Patriciu Achimaș-Cadariu, medic primar chirurgie oncologică„Diferența între noi și un sistem către care tânjim este lipsa de organizare și un plan național de control și combatere a cancerului. Este modelul pe care ni-l oferă toate țările care au reușit să depășească niște ținte de supraviețuire, respectiv să scadă incidența.”

Aproximativ 10.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar în România, în fiecare an, iar numărul deceselor depășește 3.000 de cazuri.

În România cancerul este în continuare o problemă de sănătate majoră

Potrivit unui studiu, în România cancerul este principalul motiv de îngrijorare, în ceea ce privește sănătatea. Pe glob ocupă locul al treilea, în timp ce în țara noastră se află pe prima poziție. În România, cancerul este îngrijorător pentru toate segmentele de populație, indiferent de nivelul de venit sau educație.

Și afecțiunile cardiovasculare sunt îngrijorătoare pentru români. În țara noastră reprezintă o a doua problemă de sănătate după cancer și au fost menționate de 35% dintre români, indiferent de vârstă sau gen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE