Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu | Un simplu test de sânge poate detecta mai multe tipuri de cancer înainte de apariția simptomelor

Cercetătorii au publicat rezultatele unui studiu care arată că un simplu test de sânge poate detecta simptomele mai multor tipuri de cancer diferite.

Testul nu doar că poate detecta cancerul, dar poate și identifica de unde anume din organism vine semnalul cancerului.

Acest lucru ajută specialiștii medicali să restrângă testele care apoi ar trebui efectuate pentru a confirma diagnosticul, și apoi pentru a începe tratamentul.

Unele dintre tipurile de cancer descoperite în timpul studiului nu sunt în prezent testate, ceea ce înseamnă că participanții ar putea începe tratamentul mai devreme decât ar fi fost posibil anterior.

Diagnosticarea mai devreme a cancerului crește șansele ca tratamentul să aibă succes. Testul a fost efectuat în Statele Unite, unde peste 600.000 de oameni mor de cancer în fiecare an.

„Din păcate, povara cancerului va crește odată cu valul demografic, deoarece riscul absolut de a dezvolta orice tip de cancer crește pe măsură ce îmbătrânim. Cu toate acestea, o lume cu mai multe teste de screening pentru cancer este pur și simplu insuportabilă din punct de vedere clinic și economic, deoarece fiecare test de screening pentru cancer are o rată fals pozitivă de cinci până la 10%”, a spus Ofman.

Testul dezvoltat de compania sa, numit test Galleri, ar putea permite o „schimbare de paradigmă” în depistarea cancerului „prin găsirea mai multor tipuri de cancer în stadii incipiente cu un singur test de sânge”, a adăugat el.

Cum funcționează testul Galleri?

Testul de sânge a implicat o singură probă de sânge de la pacient, care este apoi testată pentru metilare în ADN - unul dintre semnele distinctive ale cancerului.

Metilarea este atunci când grupările metil - unități comune ale compușilor organici - sunt detectate în ADN. Ele nu modifică codul ADN, dar pot modifica expresia genelor. Testul este efectuat cu secvențierea ADN-ului și învățarea automată pentru a analiza modelele de metilare în ADN-ul din sânge.

Această analiză poate detecta apoi semnalele cancerului și poate prezice unde s-ar putea afla cancerul în organism.

Potrivit GRAIL, testul Galleri poate detecta semnale de la peste 50 de tipuri de cancer.

Detectarea cancerului mai devreme

Studiul, numit PATHFINDER, a implicat 6.662 de participanți, toți având vârsta de peste 50 de ani și, prin urmare, cu risc crescut de a face cancer.

Un semn de cancer a fost găsit la 92 de participanți, iar dintre aceștia, 35 au fost diagnosticați cu 36 de tipuri de cancer diferite în total. Dintre cancerele confirmate, GRAIL spune că 71% au avut tipuri de cancer care nu sunt testate în mod obișnuit, cum ar fi cancerul de uter și pancreas.

Nu mai puțin de 48% din cancerele nerecurente găsite au fost depistate în stadii incipiente. Predicția de unde venea semnalul cancerului în organism s-a dovedit de a avea o acuratețe de 97%.

Rezultatele studiului au fost prezentate la Congresul Societății Europene de Oncologie Medicală 2022 la Paris.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE