Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Caravană de donare de sânge în București. Donatorii primesc abonamente la festivalurile verii

Tinerii au format o coadă de sute de persoane la caravana mobilă de donare de sânge, care staționează, în acest weekend, la București, în Piața Universității. Cei dornici să doneze sânge au venit, încă de la primele ore ale dimineții. La schimb, ei vor primi unui abonament la unul dintre festivalurile de muzică din această vară.

Reporter: „Pentru ce ai ales să donezi sânge?”

Tânăr: „Pentru salvarea de vieți, dar și pentru biletul de la Untold.”

Reporter: „Ai un mesaj pentru alți tineri?

Tânăr 2: „Da. Să o facă, este prima oară la mine, m-a convins el și nu aveți de ce să vă fie frică.”

Caravana Blood Network se va afla și duminică, între orele 8-14, la fântâna de la Universitate.

Donatorii primesc un abonament întreg la Neversea sau Untold

Organizatorii se așteaptă la o prezență record, având în vedere că au mărit miza. În loc de un bilet de o zi, cum a fost în campaniile din anii precedenți, ei primesc un abonament întreg la festivalurile Neversea sau Untold. Donatorii vor mai primi din partea Kaufland România câte un tichet de cumpărături în valoare de 100 de lei, valabil în orice magazin din țară.

Dacă donezi sânge la centrele de transfuzii din întreaga țară, până pe 3 iulie 2022, și intri în rețeaua „Și Eu Donez”, primești un voucher pentru achiziția unui abonament, la prețul special de 646 RON + taxe ( de la prețul final de 995 RON + taxe).

„Am început din 2015, atunci când era prima ediție a festivalului Untold. România era pe penultimul loc în Europa la donarea de sânge și știam că putem și noi să mobilizăm tinerii să facă fapte bune, să doneze, să salveze vieți”, a transmis Edy Chereji, director de comunicare Untold.

Cel mai mare deficit de grupă sangvină în spitale este 0 negativ, adică grupa de donator universal.

Pot dona sânge doar persoanele sănătoase

„Să nu aibă o boală acută, să nu aibă o boală cronică, să nu fie în tratament pentru vreo boală, după aceea, trebuie să aibă greutatea peste 50 de kg și vârsta de peste 18 ani, până în 60 de ani”, spune Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii Sangvine București.

Înainte să doneze sânge, donatorii trebuie să mănânce bine, să fie odihniți, hidratați și să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înainte. De asemenea, medicii nu le recomandă femeilor să doneze dacă sunt la menstruație.

„Nu putem să delimităm ce cantitate de sânge pierd. Unele pierd mai mult, altele mai puțin și nu este ok și noi să le luăm jumătate de litru de sânge, când ele deja pierd”, a completat Doina Goșa.

Caravana continuă până pe 3 iulie, iar ultima oprire este la Constanța.

Programul Caravana Blood Network:

  • București: În perioada 18-19 iunie, caravana mobila se va afla în Piața Universității (vis a vis de Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” București)
  • Tg. Mureș: În perioada 25-26 iunie, caravana mobilă se va afla în Piața Tineretului
  • Oradea: În perioada 25-26 iunie, caravana mobila se va afla în Piața Unirii
  • Constanța: În perioada 2-3 iulie, caravana mobilă se va afla în Piața Ovidiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE