Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tensiuni între Washington și Beijing: Directorul FBI spune că hackeri chinezi susţinuţi de stat atacă infrastructuri vitale ale SUA

Directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) Christopher Wren a declarat miercuri în faţa unei comisii a Congresului SUA că hackeri care au legături cu guvernul chinez atacă infrastructuri americane critice, transmite Reuters.

Printre ţintele hackerilor susţinuţi de stat se află instalaţii de tratare a apei, reţeaua electrică, conducte de petrol şi gaze şi noduri de transport, a declarat Wren Comisiei Camerei Reprezentanţilor pentru concurenţa cu China.

"Nu se concentrează doar asupra unor ţinte politice şi militare. Putem observa din poziţionarea lor în întreaga infrastructură civilă că loviturile sub centură nu sunt doar o posibilitate în caz de conflict, loviturile sub centură fac parte din planul Chinei", a avertizat şeful FBI, adăugând: "Vreau ca poporul american să ştie că nu ne putem permite să ignorăm acest pericol".

Ministerul de Externe de la Beijing nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters de a comenta subiectul.

China, acuzată că încearcă să submineze securitatea SUA

Wray a afirmat de mai multe ori că China încearcă să submineze Statele Unite prin campanii de spionaj, prin furt de proprietate intelectuală şi prin atacuri informatice.

Guvernul chinez a acuzat SUA şi aliaţii acestora că diseminează "dezinformare" prin acuzaţiile împotriva grupurilor de piraţi informatici despre care Washingtonul susţine că sunt sprijinite de stat.

Alături de Wray au depus mărturie în faţa congresmenilor şi generalul Paul Nakasone - şeful comandamentului informatic al SUA, şi alţi oficiali de rang înalt din domeniul securităţii informatice federale. Audierile au avut ca subiect tocmai ameninţările informatice din partea Chinei.

Preşedintele comisiei, congresmanul republican Mike Gallagher, a ajuns la concluzia că "acesta este echivalentul din spaţiul informatic al amplasării de bombe pe podurile, instalaţiile de tratare a apei şi centralele electrice americane. Nu există niciun profit economic pentru astfel de acţiuni. Nu există nicio justificare prin culegerea de informaţii. Singurul scop e să fie gata să distrugă infrastructura americană, ceea ce va duce inevitabil la victime americane în masă".

Jen Easterly, directoarea Agenţiei pentru Securitatea Informatică şi a Infrastructurii (CISA) a declarat că Statele Unite au "găsit şi eradicat" intervenţii chineze în infrastructurile de aviaţie, apă, energie şi transport şi a afirmat că americanii trebuie să se pregătească pentru un atac prin surprindere.

Alţi oficiali au declarat miercuri, în contexte diferite, că SUA au perturbat o operaţiune chineză de piraterie informatică împotriva unor infrastructuri americane critice.

Reuters a relatat marţi că guvernul de la Washington a lansat în ultimele luni o operaţiune numită Volt Typhoon împotriva hackerilor chinezi care spionau reţele de infrastructură din Statele Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE