Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hackerii chinezi au spart conturile de e-mail ale Guvernului SUA. Departamentul de Stat, printre instituțiile atacate

Hackeri chinezi ce au legături cu oficialii comuniști de la Beijing au accesat fraudulos conturile de e-mail a aproape 25 de organizații, printre care cel puțin două instituții guvernamentale ale Statelor Unite, au precizat oficialii americani și din cadrul companiei Microsoft, citați de agenția Reuters.

Statele Unite au depistat ”destul de rapid” o breșă de securitate în conturile Guvernului federal și au reușit să împiedice acțiuni similare ulterioare, a declarat consilierul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, într-un interviu acordat emisiunii ”Good Morning America” de la postul ABC.

Departamentul de Stat și Departamentul Comerțului au anunțat că se numără printre instituțiile guvernamentale afectate. De asemenea, hackerii chinezi sunt acuzați c-au spart conturile de e-mail ale mai multor oficiali din cadrul Departamentului de Stat, precum și contul de e-mail al secretarului Comerțului, Gina Raimondo, au precizat oficiali americani citați de publicația The Washington Post.

Un oficial american de rang înalt a afirmat că acest atac cibernetic nu ar trebui comparat cu compromiterea SolarWinds, o operațiune a Serviciului de Informații Externe Rus (S.V.R) produsă la sfârșitul anului 2020. De asemenea, acest a nu a făcut comentarii privind decizia companiei Microsoft de a învinui China pentru atacul cibernetic.

Compania Microsoft a anunțat că gruparea de hackeri ”Storm-0558” a falsificat token-uri de autentificare digitală pentru a accesa ilegal conturile de e-mail care funcționează prin intermediul programului Outlook. Atacurile cibernetice au început în luna mai, au precizat reprezentanții companiei americane, într-un comunicat.

"În cazul oricărei activități descoperite a unui actor statal, Microsoft a contactat toate organizațiile vizate sau compromise direct prin intermediul administratorilor acestora și le-a furnizat informații importante pentru a le ajuta să investigheze și să reacționeze”, au mai precizat reprezentanții Microsoft.

În schimb, compania americană nu a menționat ce organizații sau Guverne au fost afectate, însă a dat de înțeles că grupul de hackeri a vizat în mod special entități din Europa de Vest.

Reacția virulentă a Chinei: SUA sunt ”cel mai mare imperiu de hacking”

Ambasada Chinei la Londra a catalogat acuzațiile drept o ”dezinformare” și a lansat un atac virulent la adresa Guvernului SUA despre care a spus c-ar fi ”cel mai mare imperiu de hacking din lume și cel mai mare hoț cibernetic global”. Beijingul neagă frecvent implicarea în operațiunile de hacking, indiferent de context sau de dovezile disponibile.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adam Hodge, a afirmat că o intruziune în securitatea cloud a Microsoft "a afectat sisteme neclasificate", fără a face publice alte detalii.

"Oficialii au contactat imediat Microsoft pentru a identifica sursa și vulnerabilitatea în serviciul lor de cloud", a adăugat Hodge.

Departamentul de Stat "a detectat o activitate anormală" și "a luat imediat măsuri pentru a ne securiza sistemele", a precizat un purtător de cuvânt al instituției.

Departamentul Comerțului a precizat că a luat "măsuri imediate" după ce Microsoft a anunțat compromiterea datelor.

Experții în securitate cibernetică din sectorul privat au explicat că activitatea hackerilor recent descoperită relevă faptul că grupurile chineze și-au îmbunătățit modul de acționare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE