Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE va crește de patru ori producția de semiconductori, în vederea diminuării dependenței de furnizorii din Asia de Est

Uniunea Europeană trebuie să crească de patru ori producția de semiconductori pentru a reduce dependența de furnizorii din Asia de Est. Avertismentul vine chiar de la președinta Comisiei Europene. Ursula von der Leyen anunță că Uniunea va pune la dispoziție 43 de miliarde de euro în investiții publice și private.

Considerați petrolul secolului 21, semiconductorii sunt necesari pentru tot ce înseamnă tehnologie, de la telefoane mobile, panouri solare până la mașini electrice. Lideri mondiali în această industrie sunt Taiwanul, Coreea de Sud, Japonia, Statele Unite și China. Uniunea Europeană vrea să se afirme mai mult în acest domeniu și să crească de patru ori producția de semiconductori.

Unii experți privesc cu scepticism investițiile în industria semiconductorilor

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: ”Trebuie să reducem dependența de cei câțiva furnizori din Asia de Est. Trebuie să reducem în mod activ riscul lanțurilor noastre de aprovizionare cu semiconductori, este un lucru vital. Și trebuie să promovăm proiectarea, testarea și producția aici, în Europa. În acest sens, Legea privind semiconductorii este cea care schimbă jocul.”

Acest centru de cercetare din Leuven, în Belgia, va primi un miliard de euro, fonduri europene și are angajați din 100 de țări. Unii experți privesc cu o doză de scepticism investițiile tot mai mari în industria semiconductorilor. Consideră că acestea ar putea duce la o suprasaturare a pieței. Sectorul este predispus la crize, spun experții.

Jacob Kirkegaard, expert în cadrul German Marshall Fund: ”EU Chips Act va avea efectul dorit, dar vom crea o situație de supraofertă și de scădere a prețurilor. Astfel, companiile pe care contribuabilii le-au sprijinit vor pierde mulți bani și, prin urmare, pe termen lung....a fost necesar acest lucru? Poate a fost necesar, dacă sunteți de părere că este cu adevărat esențial să fim mai puțin dependenți de Taiwan și de China și în acest moment.”

În contextul în care relațiile Bruxelles - Beijing sunt tensionate în ultima vreme, Uniunea Europeană este gata să facă orice pentru a reduce dependența față de China. De altfel, recent, Beijingul a restricționat exportul de galiu și germaniu, metale rare esențiale în industria semiconductorilor.

Jacob Kirkegaard, expert în cadrul German Marshall Fund: ”Cred că aceasta este o declarație politică a Chinei, o viziune mioapă a Beijingului. Această decizie îi va costa și cota de piață pe termen scurt.”

Planurile europene în domeniul semiconductorilor se regăsesc în EU Chips Act, o strategie care se va aplica din toamnă. În 2020, Uniunea Europeană deținea doar zece procente din producția mondială în acest domeniu. Iar obiectivul Bruxellesului este ca într-un deceniu această pondere să se dubleze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE