Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind un plan de 43 miliarde de euro (47 miliarde de dolari) pentru a extinde industria de semiconductori, în încercarea de a prinde din urmă Statele Unite şi Asia, a anunţat marţi comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, transmit AFP şi Reuters.

Comisia Europeană, statele membre UE şi parlamentarii europeni au negociat de marţi dimineaţa la Strasbourg detaliile finale ale legii privind cipurile (EU Chips Act).

„Am ajuns la un acord referitor la Legea UE privind cipurile”, a declarat Breton, la o conferinţă de presă.

UE vrea să își crească producția de cipuri

Legea are ca obiectiv dublarea ponderii blocului comunitar în producţia globală de cipuri la 20% până în 2030 şi vine după ce SUA au anunţat o reglementare „CHIPS for America Act” pentru a concura cu tehnologia Chinei. Pentru îndeplinirea obiectivului, UE va trebui să-şi majoreze de patru ori producţia de semiconductori.

În timp ce iniţial Comisia Europeană a propus finanţarea doar a fabricilor care produc cipuri de ultimă generaţie, guvernele UE şi parlamentarii europeni au extins prevederile legii pentru a acoperi întregul lanţ valoric, inclusiv cipuri mai vechi, precum şi facilităţile de cercetare şi design.

Compania americană Intel, care obţine subvenţii din Germania pentru noua unitate de producere a cipurilor, a salutat acordul.

„EU Chips Act va atrage investiţii acolo unde este cea mai mare nevoie - în capacităţi de producţie, competenţe, cercetare-dezvoltare (R&D). Sprijinul politic solid şi extins pentru aceste obiective arată că UE şi-a luat un angajament serios privind asigurarea viitoarei sale prosperităţi”, a afirmat Hendrik Bourgeois, de la Intel.

Prioritatea Uniunii Europene o reprezintă producţia de cipuri pe plan local, după ce pandemia a dus la perturbări în lanţurile de aprovizionare, care au provocat un deficit sever de componente.

Industria din Asia, în special firmele din China şi Taiwan, domină în prezent producerea şi exporturile de semiconductori.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE