Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România vrea să devină un jucător important în domeniul semiconductorilor în UE. Ministrul Economiei: ”Există resurse din punct de vedere al capitalului uman”

Dependența Uniunii Europene de semiconductorii importați de la companii asiatice sunt subiecte care preocupă blocul comunitar. În acest context, România își propune să devină un jucător important la nivel european în acest domeniu, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Ministrul Economiei a făcut aceste afirmații cu prilejul unei vizite efectuate la o companie din Germania.

”Vizita pe care am făcut-o la compania de semiconductori Infineon din Warstein, Germania, este un argument suplimentar pentru atenţia pe care o acordăm pentru a stabili un ecosistem naţional adaptat industriei viitorului. Industria electronică şi dependenţa UE de semiconductori sunt subiecte care preocupă Uniunea Europeană”, a precizat Florin Spătaru, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Ministrul Economiei: ”România a demarat proiecte la începutul crizei semiconductoarelor”

”România a demarat proiecte la începutul crizei semiconductoarelor şi îşi propune să devină un jucător important în UE în acest domeniu. Ţara noastră are o tradiţie în semiconductori care a început încă din anii 1970-1980, prin urmare, există resurse din punct de vedere al capitalului uman. În România există deja companii active în acest domeniu cu capacităţi în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării. Compania germană Infineon Technologies este cea mai puternică companie de semiconductori din România şi dorim să discutăm despre creşterea în continuare a ecosistemului din ţara noastră, implicând Infineon, o companie de renume mondial”, a menționat ministrul Economiei, potrivit sursei citate.

După ce a vizitat fabrica de semiconductori, ministrul Florin Spătaru şi vicepreşedintele şi directorul general al Infineon Technologies România au discutat despre capacităţile deja dezvoltate în România, privind domeniul microelectronicii şi potenţialul său de dezvoltare ulterioară.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, împreună cu o echipă a Ministerului Economiei şi a Universităţii Politehnica Bucureşti au vizitat unitatea de producţie Infineon Warstein, una dintre locaţiile de producţie de top ale Infineon Technologies.

De la începutul anului 2022, ministerul de resort a pus la dispoziţia marilor companii din domeniu, fonduri în valoare de 500 de milioane de euro prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Lipsă de semiconductori la nivel mondial

Criza globală de cipuri şi blocajele apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare au creat un adevărat haos pentru constructorii de automobile, furnizorii de servicii de sănătate, operatorii de telecomunicaţii şi alte companii.

În februarie 2022, Comisia Europeană a venit cu un set de măsuri pentru încurajarea producției de cipuri în Uniunea Europeană.

Majoritatea cipurilor folosite de companiile europene vin de la trei furnizori asiatici: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, Samsung şi United Microelectronics.

Potrivit estimărilor Semiconductor Industry Association (SIA), vânzările globale de semiconductori au crescut anul trecut cu 26,2%. Au atins o valoare record de 555,9 miliarde de dolari, iar prognozele pentru acest an arată o creştere de 8,8%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE