Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania: 14 miliarde de euro pentru producătorii de semiconductori

Germania vrea să atragă producători de semiconductori cu ajutoare de stat în valoare de 14 miliarde de euro, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck, potrivit Agerpres.

Semiconductorii sunt materiale folosite într-o gamă largă de dispozitive, de la telefoane, până la automobile.

Lipsă de semiconductori la nivel mondial

Criza globală de cipuri şi blocajele apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare au creat un adevărat haos pentru constructorii de automobile, furnizorii de servicii de sănătate, operatorii de telecomunicaţii şi alte companii.

În februarie 2022, Comisia Europeană a venit cu un set de măsuri pentru încurajarea producției de cipuri în Uniunea Europeană.

”Din cauza penuriilor recente de semiconductori de la nivel mondial s-au închis fabrici într-o gamă largă de sectoare, de la automobile la dispozitive medicale. În sectorul automobilelor, de exemplu, producția din unele state membre a scăzut cu o treime în 2021”, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

O investiție mare

"Este vorba de foarte mulţi bani", a spus Robert Habeck, la o reuniune a afacerilor de familie organizată la Hanovra.

Grupul american Intel Corp a anunțat în luna martie că a ales locația noului complex de producere de cipuri: orașul german Magdeburg. Este vorba despre o investiție de 17 miliarde de euro. Statul german va susține acest proiect cu fonduri în valoare e mai multe miliarde de euro, potrivit surselor guvernamentale.

Investiții asemănătoare, în viitor

Robert Habeck a declarat că vor mai exista investiții asemănătoare celor de la Magdeburg, chiar dacă firmele germane vor rămâne dependente componentele produse extern.

"Trebuie să ne punem la punct propria noastră strategie pentru a ne asigura aprovizionarea cu materii prime", a mai spus Habeck.

Majoritatea cipurilor folosite de companiile europene vin de la trei furnizori asiatici: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, Samsung şi United Microelectronics.

Potrivit estimărilor Semiconductor Industry Association (SIA), vânzările globale de semiconductori au crescut anul trecut cu 26,2%. Au atins o valoare record de 555,9 miliarde de dolari, iar prognozele pentru acest an arată o creştere de 8,8%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE