Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De lucruri precum streamingul ultra-high-definition la îndemână pe telefoanele noastre mobile ne putem bucura doar datorită 5G, cea de-a cincea generație de comunicații mobile.

Dar să spunem că viața noastră de zi cu zi din viitor va include internet prin satelit, realitate virtuală, vehicule autonome și case inteligente: acestea vor avea nevoie de o conectivitate și mai mare de mare viteză și de tehnologii capabile să proceseze cantități uriașe de date extrem de rapid.

Accelerarea comunicațiilor fără fir necesită semnale mai rapide, cu electronice care să funcționeze la frecvențe mai mari - numărul de oscilații pe secundă sau viteza cu care un semnal poate merge din punctul A în punctul B, potrivit Euronews Next.

În prezent, sistemele de comunicații pot utiliza semnale cu viteze de până la zeci de gigahertzi (1 miliard de oscilații pe secundă), dar pentru viitoarele comunicații 6G, acestea vor avea nevoie de semnale cu o viteză de până la un terahertzi (1 trilion de oscilații pe secundă).

Din păcate, în prezent, dispozitivele electronice, cum ar fi tranzistorii, nu pot funcționa la viteze atât de mari, ceea ce duce la "decalajul terahertz". Această limitare ar putea împiedica progresul tehnologiilor viitoare.

De 10 ori mai rapid decât 5G - și poate chiar mai rapid decât atât

Samizahed Nikoo și echipa sa au reușit să transmită date la frecvențe de terahertzi de până la 100 de gigabiți pe secundă, ceea ce este deja de 10 ori mai rapid decât 5G și de 100 de ori mai rapid decât 4G.

"Aceste viteze ridicate ne permit să transferăm rapid o cantitate substanțială de informații, răspunzând astfel cerințelor telecomunicațiilor 6G", a adăugat el.

Descoperirile lor, publicate luna aceasta în revista Nature, sugerează că astfel de metadispozitive electronice ar putea atinge viteze și mai mari și ar putea deschide calea pentru conexiuni wireless cu viteze de date de ordinul terabiți pe secundă (în mii de gigabiți pe secundă).

Cu alte cuvinte, potrivit echipei, aceste dispozitive nu numai că ar putea face față cu ușurință vitezelor necesare pentru 6G, dar ar putea, de asemenea, să deschidă calea următoarei generații de comunicații ultra-rapide.

Companii precum Huawei, Apple și Ericsson lucrează deja la dezvoltarea de noi materiale semiconductoare - altele decât siliciul - pentru a face tranzistorii mai eficienți pentru telecomunicațiile 6G.

Samizadeh Nikoo a declarat că echipa sa, în schimb, a dezvoltat "un nou tip de dispozitiv electronic care poate fi construit pe orice tip de semiconductor".

"Acest lucru înseamnă că putem atinge viteze 6G concentrându-ne pe siliciu economic, iar prin implementarea dispozitivului pe noi materiale semiconductoare, putem atinge viteze și mai mari pentru viitoarele telecomunicații post-6G.

Un aspect crucial al acestui dispozitiv electronic nou, care îl face viabil, este faptul că poate fi produs fără a necesita condiții speciale, folosind procesele standard din industria semiconductorilor", a adăugat el.

Există temeri persistente că această cursă către o conexiune la internet tot mai rapidă prin intermediul rețelelor 5G ar putea avea efecte dăunătoare asupra mediului și sănătății umane, iar Samizadeh Nikoo a declarat că cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a se asigura că tehnologia este sigură.

"Cu toate acestea, aspectul intrigant al telecomunicațiilor 6G este că undele de frecvență extrem de înaltă utilizate, cunoscute sub numele de terahertzi, nu au capacitatea de a pătrunde adânc în țesutul pielii", a spus el.

"Acest lucru înseamnă că ele pătrund la suprafața pielii umane doar cu aproximativ 0,1 mm, reducând astfel probabilitatea oricăror efecte adverse asupra organelor sau țesuturilor interne".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE