Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Stare de urgență în Barcelona din cauza secetei istorice: Restricții pentru consumul de apă

Autoritățile locale au instituit starea de urgență, joi, în zona metropolitană a Barcelonei, al doilea oraș ca mărime din Spania. Decizia a fost luată în contextul secetei istorice care lovește această regiune din nord-estul țării. Rezervele de apă au atins un nivel critic.

Măsura a fost anunţată de preşedintele guvernului regional catalan, Pere Aragones, și înseamnă noi limite de consum de apă pentru un total de 6 milioane de locuitori, cu restricţii severe în special pentru industrie şi agricultură.

Cea mai gravă secetă din ultimul secol

Pere Aragones, preşedintele guvernului regional catalan: "Catalonia suferă din cauza celei mai grave secete din ultimul secol. Nu ne-am confruntat niciodată cu un episod atât de lung şi de intens de când am început să ţinem înregistrări pluviometrice".

Autoritățile avertizaseră, în ultimele săptămâni, că starea de urgenţă urma să fie declarată în cazul în care nivelul rezervoarelor, care stochează apa de ploaie pentru a fi folosită în lunile mai secetoase, va scădea sub 16%.

Vremea uscată persistentă a accentuat seceta din sol

Acest nivel a fost atins în ultimele zile, deoarece vremea uscată persistentă a accentuat seceta din sol, care era deja extremă pe coasta mediteraneeană, atât în Franţa, cât şi în Spania.

Vor fi impuse restricţii majore pentru agricultură, care va trebui să îşi reducă consumul de apă cu 80%, şi pentru industrie, care va trebui să îşi reducă consumul cu 25%, scrie Agerpres.

Această măsură nu va duce la întreruperea apei de la robinet pentru locuitori. Doar în câteva comune presiunea va fi redusă.

Ce este interzis

Planul de urgenţă interzice, de asemenea, reumplerea piscinelor, cu excepţia instalaţiilor sportive publice care economisesc apa la alte niveluri.

De asemenea, irigarea spaţiilor verzi este de acum interzisă, cu excepţia folosirii apei nepotabile în grădinile publice şi atunci când vorbim de supravieţuirea copacilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE