Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

2023 a fost cel mai călduros an din istorie. Temperaturile, mai mari cu 1,5 grade Celsius, decât înaintea erei preindustriale

Anul care se încheie este cel mai călduros din istoria omenirii. Sau cel puțin de când se fac măsurători meteorologice. Așa arată serviciului european pentru schimbările climatice Copernicus. Oamenii de știință spun că temperaturile au fost mai mari în lume, în medie, cu aproape 1,5 grade Celsius decât în era preindustrială.

Semnele încălzirii globale au fost evidente încă de la începutul lui 2023. În ianuarie, vestitele stațiuni austriece de schi erau goale, pentru că zăpada a lipsit aproape în totalitate. Iar luna ce a urmat a adus cu ea o secetă atât de puternică în Irak, încât fluviul Eufrat aproape a secat.

Odată cu încălzirea globală, și furtunile devin mai puternice, spun oamenii de știință. Iar luna martie a confirmat pe deplin. Atunci, ciclonul Freddy a făcut ravagii în Malawi și Mozambic. Însă dacă un colț al lumii se lupta cu inundațiile, în Africa de Est și America de Sud seceta a distrus culturile și a ucis vitele. Cele mai bogate terenuri agricole din provinciile Buenos Aires și Santa Fe s-a transformat în câmpuri nesfârșite de plante uscate de soia și porumb.

Temperaturile au crescut atât de mult încât deja în iunie, în Pakistan și în India s-a instalat canicula.

Maximele se situau între 47 și 50 de grade, iar 170 de indieni au murit în două dintre cele mai populate state din țară.

În acest timp, focurile de vegetație au distrus zeci de mii de kilometri pătrați în Canada, iar fumul dens a trecut oceanul și a ajuns în Europa. 

Pentru toate problemele produse de încălzirea globală, secretarul general al ONU a acuzat un eşec al leadershipului mondial. 

Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite: Diferența între emisiile (de carbon n.r.) seamănă mai mult cu un canion. Un canion plin de promisiuni încălcate, vieți distruse și recorduri bătute. Toate acestea sunt un eșec al leadership-ului, o trădare a celor vulnerabili și o oportunitate masivă ratată.

Jumătatea anului a adus temperaturi record atât în Europa, cât și în America de Nord

Pe 16 iulie, în Furnace Creek, din SUA, s-au înregistrat 55 de grade Celsius. Și, în vreme ce turiștii și localnicii căutau să se răcorească pe marginea fântânilor în Italia și Spania, în Grecia focurile de vegetație, atât de prezente în ultimii ani, au făcut ravagii.

O serie de incendii masive a lovit paradisul din Hawaii în august. 100 de oameni au murit, iar orașul istoric Lahaina a fost aproape ras de pe fața Pământului. 

Richie Olsten, Air Maui Helicopters: Nu eram pregătiţi pentru ceea ce vedeam. Ceea ce am văzut arăta ca o zonă care fusese bombardată și arsă într-o zonă de război. A fost incredibil. Am zburat peste Maui timp de 52 de ani, și am văzut toate incendiile și ce s-a întâmplat aici în 52 de ani. Nu am văzut niciodată nimic care să semene cu a o suta parte din distrugerile de acolo.

O lună mai târziu, lumea a fost luată prin surprindere de un alt dezastru. După ce furtuna Daniel a lovit Libia, orașul Derna a fost acoperit de ape.

Moussa Ibrahim, supraviețuitor: Marele baraj de la Derna s-a prăbuşit, iar apa plină de noroi a ajuns la aproximativ 20 de metri înălţime. Inundaţiile au lovit clădirile şi curţile, ucigându-i pe toţi. Lângă noi erau ferme ale rudelor mele – Dumnezeu să le ierte.

Peste 4.300 de oameni au murit și nu se mai știe nimic de soarta altor 8 mii. Tot niște inundații, au luat viața a cel puțin 130 de oameni în Etiopia, Kenya și Somalia. Dezastrul natural, care a avut loc în noiembrie, a fost descris de agențiile umanitare drept cel mai mare din ultimii 100 de ani.

Ultima lună a anului a adus o realizare istorică

La finalul summitului pentru schimbări climatice al ONU, s-a ajuns la un acord asupra eliminării treptate a combustibililor fosili.

Sultan Ahmed al-Jaber, președintele COP28: Acest rezultat istoric, un rezultat extrem de important, este o mărturie a puterii inclusivității. De fapt, această inclusivitate va fi cheia pentru a transpune această decizie politică în rezultate reale și tangibile.

Ultima lună a anului, însă, a însemnat și un nou record de temperatură în Spania, unde, în data de 14 decembrie au fost înregistrate 29,9 grade Celsius. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE