Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Principalele obiective ale Summitului COP28. Corespondent Euronews: ”O decizie finală poate implica eliminarea treptată a combustibililor fosili”

Lucrările Summitului Mondial pentru acțiuni climatice COP28 se apropie de sfârșit. De la ediția din acest an se așteaptă accelerarea tranziției energetice, dar și stabilirea finanțării combaterii schimbărilor climatice. Acestea ar putea anunțate într-o declarație finală. Doar că între timp, controversele umbresc eventualele rezultate. Președintele Summitului a declarat că nu există nici o dovadă științifică din care să reiasă că este necesară eliminarea combustibililor fosili. Mai multe ne spune corespondentul Euronews de la fața locului, Jeremy Wilks.

Declarația președintelui COP28 despre eliminarea combustibililor fosili

Președintele Cop28 și-a apărat cu înverșunare punctul de vedere referitor la climă, după ce anterior a afirmat că ”nu există nicio dovadă științifică sau niciun scenariu care să ateste că eliminarea treptată a combustibililor folosi va duce la limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius”.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: ”În primul rând, aș dori să înțeleg care sunt efectele declarației controversate a președintelui COP28?”

Jeremy Wilks, corespondent Euronews: ”După cum vă puteți imagina, toată lumea vorbește despre acest subiect, inclusiv experții care sunt aici. Există unii care sunt foarte cinici și care spun: <Ei bine, știți, acesta este directorul unei companii petroliere importante și încearcă să apere tehnologiile care, în opinia lor, îi vor conduce spre obiectivele pe care și le doresc toți și de aceea încercăm să reducem emisiile de gaze cu efect de seră, în loc să facem ceea ce majoritatea celor de aici doresc, și anume, desigur, eliminarea completă a combustibililor fosili.>

Sunt oameni, oameni bine informați, ar trebui să spun, nu le voi da numele, care spun că, ei bine, știți, oricine va ajunge la o înțelegere în ceea ce privește schimbările climatice care va face o diferență reală pentru industria petrolieră, trebuie să fie cineva din interior, și astfel există un motiv pentru care modul în care se întâmplă acest eveniment, felul în care se dezvoltă în acest moment, acest tip de dezbateri pe care le avem care nu sunt foarte plăcute, dar care fac parte din procesul de trecere la o decizie finală care poate implica o anumită prudență, și anume eliminarea treptată a combustibililor fosili.

Cu toate acestea, cred că, dacă ar fi să votați în acest moment, majoritatea ar spune că nu, acest limbaj va fi respins, dar există voci formale care spun că nu s-ar putea să ajungem acolo, dar fiți atenți la formulările juridice, la cuvintele folosite, pentru că aceasta este partea dificilă.”

Soluții eficiente pentru a atinge obiectivele

Vitalie Cojocari: ”Am avut această explicație a lui Al-Jaber (n.r. președinte Summit COP28). Ce ați putea spune despre explicația sa, a negat ceea ce a transmis anterior?”

Jeremy Wilks: ”Nu chiar, nu cred, nu. El spune că respectă știința. A spus-o de multe ori la alte conferințe de presă și evenimente pe care oamenii le urmăreau chiar înainte de lansarea COP. A spus același lucru doar că nu la evenimente de asemenea amploare. El a spus că respectă știința. Asta înseamnă că o respectă și că acționează direct în acest sens? Mulți oameni de aici cred că nu. 

Celălalt lucru este că, desigur, există multe soluții care sunt mai mult sau mai puțin eficiente pentru a ajunge acolo unde ne dorim. De exemplu, industria petrolului și a gazelor naturale vă va spune despre extragerea dioxidului de carbon din fabricile lor, că puteți continua să folosiți combustibili fosili, dar că puteți elimina lucrurile rele, folosind în continuare acea energie. Cifrele sunt foarte costisitoare și foarte dificile din punct de vedere tehnic.”

Rezultatele COP28

Vitalie Cojocari: ”Jeremy, ce ne puteți spune despre rezultatele COP28? Sunt umbrite de aceste declarații controversate? Ne putem aștepta la rezultate pozitive în urma acestui eveniment?”

Jeremy Wilks: ”Eu cred că este un pic cam devreme să ne pronunțăm în acest moment. Când ești un jurnalist care urmărește acest tip de evenimente, vezi o mare avalanșă de anunțuri pozitive, așa cum am văzut în domeniul sănătății, de exemplu, au avut un summit important pe tema sănătății. Acesta a fost un lucru bun. S-au alocat niște bani către acest fond pentru pierderi și daune. Și acesta a fost un lucru bun. Este un pas pozitiv în direcția bună, dar odată ce ați trecut de aceste prime anunțuri, se ajunge la un punct în care starea de spirit aici scade. Acum, aș spune că se intră în faza în care negociatorii se trezesc foarte devreme dimineața și ajung la culcare foarte târziu. Îi văd în tren când vin aici. Știu că încearcă în spatele ușilor să stabilească care va fi de fapt înțelegerea care va fi formularea finală.

În ceea ce ne privește, jurnaliștii nu au acces în acele încăperi și cu siguranță nu ne vor spune ceva atunci când ne întâlnim cu ei pe coridor sau în metrou. Așadar, rezultatul, da, va fi o declarație, și sunt sigur că aceasta va produce numeroase comentarii pozitive. UE a făcut o treabă extraordinară în ceea ce privește realizarea de comentarii pozitive în cadrul COP28, dar, de fapt, se va ajunge la formularea finală pe care o dorește toată lumea, și anume eliminarea treptată a combustibililor fosili într-o perioadă de timp specifică, cu o limită de timp care este aproape.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE