Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis vrea extinderea cooperării cu SUA privind energia cu emisii reduse de dioxid de carbon

Publicat de: Euronews

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța extinderii cooperării dintre România și Statele Unite în domeniul energiei cu emisii reduse de dioxid de carbon. Șeful statului a avut duminică o întrevedere cu John Kerry, reprezentantul special al preşedintelui SUA pentru Climă, cu prilejul participării la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), organizată în Dubai.

Iohannis a reiterat angajamentul României pentru a coopera strâns cu Statele Unite în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei nucleare mai noi, reactoarele modulare mici, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele României a remarcat că tot mai mulţi actori economici şi investiţionali vor să se implice în limitarea şi gestionarea schimbărilor climatice alături de Guverne, ceea ce arată că acţiunea climatică poate fi accelerată şi eficientizată.

”În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat nevoia de a consolida cooperarea cu Statele Unite în ceea ce priveşte economia verde şi în special fabricarea de tehnologii verzi în România”, notează sursa citată.

Întrevederea vine în contextul dorinţei de a extinde componenta legată de schimbări climatice, mediu şi tranziţie verde a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite. În pregătirea COP28 a existat o cooperare foarte bună între România şi Statele Unite în domenii legate de energia cu emisii reduse de dioxid de carbon sau de managementul eficient al carbonului.

În contextul COP28, România se alătură şi la Global Methane Pledge (Angajamentul Global privind Metanul), o iniţiativă susţinută de SUA şi de Uniunea Europeană. Iniţiativa presupune reducerea cu 30% la nivel global până în 2030 a emisiilor de metan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE