Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata României are un nou comandant. Cine este generalul Gheorghiță Vlad, noul șef al Apărării

Armata României are, de astăzi, un nou conducător. Cu o zi înainte de 1 decembrie, a avut loc ceremonia de învestire a noului șef al Apărării. Este vorba despre generalul Gheorghiță Vlad care a preluat comanda de la generalul Daniel Petrescu.

Printre înalții oficiali care au participat la ceremonie, a fost și președintele Klaus Iohannis. Acesta i-a cerut noului șef al Armatei să facă o analiză strategică a apărării.

După 4 ani de mandat în fruntea Armatei României, generalul Daniel Petrescu a predat drapelul de luptă și comanda noului șef al Apărării, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Universitatea Națională de Apărare.

Declarația făcută de Daniel Petrescu

”Domnule Președinte, la 1 decembrie 2019 la numirea în funcție, mi-ați ordonat să continui să asigur starea de pregătire a armatei pentru îndeplinirea tuturor misiunilor de apărare a țării.

A urmat o perioadă extrem de dinamică, în care mediul de securitate s-a transformat fundamental: încheierea operațiilor din Afganistan, revenirea conflictului armat în Europa, în apropierea granițelor României, izbucnirea unui nou conflict în Orientul Mijlociu.

În acești ani, România și-a consolidat profilul militar în NATO și Uniunea Europeană, în relația cu Statele Unite ale Americii, dar și la nivel global.”, a declarat Petrescu.

Reacția ministerului Apărării Naționale

”La finalul mandatului încredințat în 2019 domnului general Daniel Petrescu, acesta poate raporta cu mândrie îndeplinirea misiunii. Nu cred că poate fi identificată, în ultimele trei decenii, o perioadă mai plină de provocări de securitate, mai densă în acțiuni, mai complicată, dar și mai plină de realizări pentru structura de forțe a Armatei României decât ultimii 4 ani.”, a declarat Angel Tîlvăr – ministrul Apărării Naționale.

Mesajul transmis de Klaus Iohannis

”Preluați astăzi mandatul de Șef al Statului Major al Apărării, într-un context de securitate deosebit de dinamic și dificil. Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a continua procesul de adaptare a Armatei la noile provocări și de a menține un nivel ridicat de pregătire pentru luptă a forțelor.

Din această perspectivă, se impune efectuarea unei analize strategice a apărării, pentru a determina dacă actuala structură de forțe a Armatei României și nivelul aprobat de Parlament în urmă cu mai mult de două decenii mai corespund actualelor riscuri și amenințări, în continuă evoluție.”, a declarat președintele României.

Președintele i-a mai cerut, printre altele, noului șef al Armatei să asigure condiții bune de muncă și de pregătire pentru militari și măsuri pentru creșterea atractivității profesiei militare.

Cine este Vlad Gheorghiță - CV

Generalul Gheorghiță Vlad, care a preluat șefia Armatei, are o carieră militară de peste 30 de ani. Acesta a urmat cursuri de specializare și programe de studii în țară, dar și în străinătate, în țări precum Germania și Statele Unite și este veteran al teatrului de operații din Irak.

”Rămân înscris pe traseul continuității, acela al accelerării consolidării capacității de luptă a structurii de forțe a Armatei României.

Rămân angajat în procesul de modernizare a marilor unități și unităților. Stimați reprezentanți ai legislativului românesc, armata are nevoie de sprijinul dumneavoastră. Modernizarea apărării naționale este un proces continuu care trebuie să țină pasul cu evoluția situației de securitate.”, a spus el.

Vlad Gheorghiță s-a născut pe data de 7 septembrie 1969, în Bucureşti. Este căsătorit şi are doi copii.

A absolvit Liceul Militar„Dimitrie Cantemir” în anul 1988, Şcoala Militară de ofiţeri activi de Tancuri din Piteşti în anul 1991. Și-a început cariera în funcţia de comandant de pluton tancuri la Regimentul 22 Tancuri în Bucureşti.

A absolvit mai multe forme de studii şi de pregătire, printre care se numără cele ale Facultăţii Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare (absolvite în anul 2002), curs de Sisteme de Comunicaţii şi Informatică - Ede, Olanda, curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti, curs de Operaţii de Menţinere a Păcii– Oberammergau, Germania, master în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Universitatea„Lucian Blaga” – Sibiu, precum şi master în Studii Strategice, U.S. Army War College - Carlisle, SUA.

În 2007, a participat ca ofiţer de stat major în cadrul Comandamentului Multinaţional al Forţei în Irak.

Între anii 2005-2014 a ocupat diferite funcţii cum ar fi: comandant al Batalionului 631 Tancuri, şef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forţelor Terestre, şef al informaţiilor la Componenta Operaţională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

În perioada februarie 2020-august 2022, Vlad Gheorghiță a deţinut funcţia de locţiitor pentru operaţii şi instrucţie al şefului SMAp. În perioada august 2017 – februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie„Getica” Buzău, iar între 2016-2017 s-a aflat la comanda Centrului Naţional de Instruire Întrunită„Getica” din Cincu.

Este decorat cu: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „În Serviciul Armatei României”, Emblema de Merit clasa a I-a „În Serviciul Păcii”, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare a Logisticii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE