Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

COP28: Conferința ONU privind clima își începe prima zi axată pe sănătate și pace. Ce s-a discutat până acum în cadrul summitului

După două zile de Summitul mondial de acțiune pentru climă, astăzi are loc prima dintre zilele tematice ale COP28.

Iată cele mai recente actualizări de la conferința ONU privind clima.

Papa Francisc și Marele Imam se unesc pentru a susține o acțiune urgentă pentru climă

Duminică dimineață, a fost inaugurat primul pavilion al credinței din istoria COP, potrivit Euronews Green. Într-un mesaj video difuzat la inaugurare, Papa Francisc a declarat că inaugurarea pavilionului "arată dorința de a lucra împreună".

"Astăzi, lumea are nevoie de alianțe care nu sunt împotriva cuiva, ci în beneficiul tuturor. În calitate de reprezentanți religioși, să dăm un exemplu pentru a arăta că schimbarea este posibilă, pentru a demonstra un stil de viață respectuos și durabil și să cerem cu fervoare liderilor națiunilor să păstreze casa noastră comună."

Marele Imam al Al-Azhar a adăugat: "Inițiativele excepționale întreprinse de Consiliul Musulman al Bătrânilor - în primul rând, invitarea diverselor personalități religioase să semneze Declarația interreligioasă din Abu Dhabi pentru COP28 și, în al doilea rând, înființarea primului Pavilion al Credinței la COP28 - reprezintă oportunități prețioase pentru a face auzită vocea liderilor religioși în fața provocărilor globale - în special pentru a avansa protecția căminului nostru comun împotriva distrugerii ireversibile, care se profilează cu fiecare an care trece."

Ce s-a discutat până acum la COP28

  • 117 guverne s-au angajat să tripleze capacitatea mondială de energie regenerabilă până în 2030.
  • 50 de companii producătoare de combustibili fosili au semnat angajamente privind emisiile nete zero și de metan - dar acestea se referă doar la producția de petrol și gaze, nu și la emisiile generate de produsul propriu-zis atunci când este ars.
  • O serie de noi țări au renunțat la utilizarea cărbunelui, printre care și Republica Cehă, una dintre cele trei mari țări din UE care au rămas în urmă cu cărbunele.
  • Promisiunile financiare au continuat să apară, Norvegia anunțând o contribuție de 25 de milioane de dolari (23 de milioane de euro) la fondul pentru pierderi și daune. SUA au promis 3 miliarde de dolari (2,76 miliarde de euro) pentru Fondul verde pentru climă.
  • Instituțiile private au alocat 1 miliard de dolari (aproximativ 920 000 EUR) pentru climă și sănătate. Experții au avertizat însă asupra necesității de a onora aceste promisiuni pe termen lung.
  • În timp ce discursurile liderilor mondiali au continuat, Sudul global și Papa Francisc au luat la țintă Nordul global, în timp ce alții au profitat de ocazie pentru a sublinia daunele aduse mediului de bombardamentele din Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE