Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gazda Emiratelor Arabe a conferinței ONU a declarat joi în vederea încălzirii globale că subiectul despre combustibilii fosili trebuie să facă parte din orice acord, pe măsură ce negocierile s-au deschis la Dubai.

Discuțiile de două săptămâni vin într-un moment crucial, cu emisiile de carburant în continuare în creștere, iar Organizația Meteorologică Mondială (OMM) declarând că 2023 va fi cel mai greu an din istoria omenirii.

 

Un nou fond a fost aprobat

Într-un pas semnificativ, națiunile au aprobat în mod oficial, joi, lansarea unui fond de „pierderi și daune” pentru țările vulnerabile climatice, după un an de negocieri intense asupra modului în care ar funcționa.

Liderii mondiali au fost îndemnați să treacă mai repede către un viitor cu energie curată și să reducă mai profund emisiile, pentru a menține creșterea temperaturii globale sub nivelurile convenite.

Au existat apeluri pentru ca cele aproape 200 de națiuni de la COP să cadă de acord cu privire la eliminarea treptată a combustibililor fosili.

Dar sultanul Al Jaber, președintele COP28 și șeful gigantului petrolier ADNOC din Emiratele Arabe Unite, le-a cerut delegaților din Dubai „să adopte o mentalitate diferită” pe măsură ce încep negocierile.

„Este esențial ca nicio problemă să nu fie lăsată din discuție... trebuie să căutăm modalități și să asigurăm includerea rolului combustibililor fosili”, a spus Jaber în discursul său de deschidere.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat anterior Agenției France-Presse că liderii ar trebui să urmărească o „eliminare treptată” completă a combustibililor fosili, un punct de vedere împărtășit de multe națiuni și militanți ai mediului la conferință.

 COP28 și de ce este important

COP28 este considerată cea mai mare adunare privind schimbările climatice, la care se așteaptă să participe 97.000 de persoane, printre care regele Charles al Marii Britanii și alți aproximativ 180 de șefi de stat și de guvern.

ONU și Emiratele Arabe Unite spun că vor fi cele mai importante discuții de la Paris în 2015, unde națiunile au convenit să limiteze încălzirea globală la mult sub 2 grade Celsius din epoca preindustrială și, de preferință, la o limită mai sigură de 1,5 grade Celsius.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE