Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Tensiuni la summitul COP28. Trei președinții refuză fotografia de familie în care apare și Lukaşenko. Iranul părăsește discuțiile din cauza Israelului

Publicat de: Euronews

Președintele Poloniei, cel a Letoniei și al Lituaniei au refuzat vineri să apară în fotografia de familie a șefilor de stat și de Guvern care participă la summitul referitor la schimbările climatice COP28, organizat la Dubai. Cei trei lideri au luat această decizie din cauza prezenței președintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

De asemenea, delegația Iranului a păsărit lucrările summitului pe motiv că la discuții participă Israelul, relatează agențiile France Presse și EFE, citate de Agepres.

”Numim asta o fotografie de familie, dar Lukaşenko nu face parte din familia noastră”, a motivat decizia într-un comunicat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.

La rândul lor, președintele Poloniei și omologul său leton, aliați ai Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, au acuzat Belarusul, care are o alianță cu Rusia, că orchestrează afluxul de migranţi ilegali la frontierele cu ţările lor.

”Ar fi ipocrit să stăm alături de preşedintele unei ţări care a devenit o bază din spate pentru agresiunea rusă în Ucraina şi să discutăm despre viitorul lumii şi despre schimbările climatice ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat", adaugă preşedintele lituanian.

Iranul a părăsit summitul COP28 din cauza Israelului

De asemenea, delegaţia Iranului a anunţat că părăseşte summitul din cauza prezenţei reprezentanţilor Israelului, printre care se numără şi preşedintele israelian Isaac Herzog.

"Delegaţia Republicii Islamice, condusă de ministrul energiei, Ali Akbar Mehrabian, a protestat faţă de prezenţa membrilor regimului sionist şi a părăsit" summitul, a transmis agenţia Mehr, citată de EFE.

De altfel, președintele iranian Ebrahim Raisi anunţase deja de joi că nu lua parte la summitul COP28 din cauza prezenţei preşedintelui Israelului.

Potrivit sursei citate, Iranul a acuzat vineri Israelul şi SUA pentru reluarea bombardamentelor în Fâşia Gaza, după un armistiţiu de şapte zile care a permis eliberarea unor ostatici capturaţi de gruparea islamistă palestiniană Hamas în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni.

"După ce au ucis peste 15.000 de palestinieni, vampirii sionişti au început o nouă rundă de crime cu sprijinul continuu al guvernului american", a scris pe reţeaua socială X un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE