Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Afacere construită acasă, după muncă în străinătate. Doi români au lăsat Italia și s-au întors acasă, unde au investit în agricultură

Au plecat în Italia fiecare pe cont propriu. Ca mulți dintre tinerii de acum 20 de ani, visau să stea cel mult un an prin străini, să facă bani și să se întoarcă în România. Anca și Costel s-au cunoscut în Italia și tot acolo s-au și căsătorit. Ce trebuia să fie un an s-a transformat în 17, respectiv 13 ani de stat în străinătate. Acum sunt acasă, unde au ales să-și construiască o viață investind în agricultură.

Povestea lor e povestea multor tineri români plecați în străinatate ca să-și facă un rost în viață. Costel avea 18 ani când a ajuns în Italia. Abia terminase electronica la școala profesională, când a ales să plece la unchiul pe care îl avea în peninsulă.

Costel Filip: ”Primele gânduri, ca toată lumea. Stiți cum e. Mă duc pe un an de zile. Așa și eu. Mă gândeam că stau acolo un an, doi, cum pleacă toată lumea și te prinde acolo 15, 16, 17 ani aproape cât m-a prins pe mine.”

”Eram hotărâți să ne întoarcem”

A lucrat o perioadă în construcții, punea faianță și gresie. Apoi și-a deschis propria afacere și a cunoscut-o pe Anca, ajunsă și ea în Italia cu aceleași visuri ca ale lui. Au devenit familie și din 2013 au început să-și construiască drumul spre casă. Atunci au plantat primii nuci.

Anca Filip: ”Eram hotărâți să ne întoarcem. Nu aveam de gând să rămânem acolo. Cândva trebuia să ne întoarcem. Tot am investit. Trebuia să fie cineva care să se ocupe. România e țara în care m-am născut. Mereu am venit cu drag acasă. Noi am investit treptat. La 2-3 ani, mai cumpăram pământ. Mai puneam livadă.”

Acum au 4 hectare și jumatate de livada cu cireși, pruni si nuci și un hectar de viță de vie.

Costel Filip: ”Aici suntem în livada de cireși. Aici avem soiurile medii și târzii. Ăștia sunt plantați prin 2016, imediat după ce am terminat cu livada de nuci, am început să prindem microbul ăsta. Tot materialul nostru săditor pe care îl avem, îl avem din Italia. E mult mai bun, ești mult mai sigur pe el pentru că sunt oameni care lucrează mult mai bine față de la noi.”

Cu timpul a învățat si cum sta treaba cu pomii, cu agricultura. Acum se bucură de fiecare fruct pe care îl culege și îl duce la piață sau prin târguri.

Costel Filip: ”Încă suntem și noi în probe. Suntem la început, nu reușim să ne dăm seama dacă reușim să trăim numai din asta. Eu zic că ne-am adaptat destul de bine în România. E foarte bine, ce să zic. Nu sunt banii din Italia, dar e bine.”

După 17 ani, a lăsat Italia și s-a întors acasă

În 2021, Costel și-a închis firma din Italia și s-a întors în România împreună cu soția și cei doi fii. De cinci luni familia s-a mărit cu încă un băiețel.

Anca Filip: ”Ne-a fost un pic dificil. Ne gândeam să se obișnuiască copiii, nu o să reușim. Un pic frica aia...noi plecasem singuri și după ne-am întors familiști, cu familie, cu copii. Noi făceam destui bani în Italia. Adică ne descurcam destul de bine, dar mereu am vrut să ne întoarcem acasă. A fost un pic de stres în primul an, dar după aia, ușor, ușor s-au făcut și bani, ne-am descurcat.”

Costel Filip: ”Cred că ăsta e cel mai frumos lucru. Să treci prin livadă. Ai luat o prună. Ai luat o cireasă, ai luat o nucă, ai mâncat-o, ai spart-o. Cred ca e cel mai frumos lucru care se poate întâmpla. Pentru mine.”

După atâția ani petrecuți muncind pentru alții, viața familiei Filip a intrat pe alt făgaș acum. Iar Italia, care le-a fost casă atâta timp, a rămas pentru ei doar o destinație de vacanță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE