Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Cercetătorii au descoperit o proteină cheie care poate ajuta la oprirea răspândirii cancerului pulmonar

Cercetătorii au identificat o proteină care ar putea încetini răspândirea cancerului pulmonar și ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente anticancerigene.

Publicată într-un nou studiu, cercetarea arată că o proteină cunoscută pentru a opri tumorile, numită RBM10, poate încetini creșterea cancerului pulmonar. Aceasta împiedică o altă proteină numită c-Myc, care, de obicei, face ca celulele canceroase să prolifereze.

Este prima dată când a fost identificată o legătură care împiedică cancerul cu aceste proteine. Descoperirile au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Echipa, de la Universitatea Tulane din SUA, a descoperit că RBM10 acționează împreună cu alte două proteine (RPL5 și RPL11) pentru a opri c-Myc și pentru a preveni răspândirea cancerului pulmonar.

"Am descoperit că RBM10 poate viza direct c-Myc pentru degradare și poate reduce efectele sale cancerigene prin legarea cu RPL5 și RPL11", a declarat Dr. Hua Lu, unul dintre autorii studiului și profesor la Universitatea Tulane, într-un comunicat.

Cancerul pulmonar este a doua cea mai frecvent diagnosticată formă de cancer în rândul bărbaților din Europa. Se estimează că 320 000 de persoane din țările UE au fost diagnosticate recent cu această boală în 2020.

Tratamentele actuale implică intervenții chirurgicale, chimioterapie, radioterapie și imunoterapie.

Direcționarea unei proteine-cheie în progresia cancerului

C-Myc este o proteină care este esențială în reglarea creșterii și proliferării celulare. Cu toate acestea, în contextul cancerului, se observă adesea o supraexpresie sau o activitate crescută a c-Myc.

Dereglarea Myc joacă un rol în 70% din cancerele umane, conform unor estimări.

Această hiperactivitate a c-Myc poate conduce creșterea celulelor canceroase, acționând ca o "pedală de accelerație" pentru ciclul celular și promovând reproducerea necontrolată a celulelor. Această creștere nereglementată a celulelor duce la formarea de tumori.

RBM10, ajutat de RPL5 și RPL11, poate întrerupe c-Myc, oprind progresia cancerului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE