Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inteligența artificială a ajuns la nivelul la care poate să salveze pacienții cu cancer la sân de tratamentele lungi si severe de chimioterapie.

Oamenii de știință au descoperit un nou instrument care lucreaza cu inteligența artificială ce poate fi mai eficient în a prezice dezvoltarea cancerului de sân decât patologii experți. Această abordarea ar putea salva pacienții de tratamente inutile.

Instrumentul a putut sa identifice cancerul de sân la pacienții clasați in categoriile de risc si mare risc, dar care ar putea supraviețui acestei boli.

Oferind o perspectivă mai precisă asupra evoluției viitoare a bolii pacientului, uneltele de inteligență artificială ar putea permite medicilor să reducă durata sau intensitatea tratamentelor chimioterapice, care pentru mulți pacienți au efecte secundare nocive sau neplăcute, inclusiv greață.

Studiul realizat de Northwestern Medicine din Chicago, SUA, a analizat modul în care un instrument de inteligență artificială ar putea fi folosit pentru evaluarea elementelor cancerigene și non-cancerigene ale cancerului invaziv de sân.

În prezent, patologii evaluează doar celulele canceroase din țesutul unui pacient pentru a determina cursul tratamentului lor, dar modelele de celule non-canceroase sunt, de asemenea, importante în prezicerea rezultatelor.

Publicat în jurnalul Nature Medicine, este primul studiu care utilizează inteligența artificială pentru evaluarea atât a elementelor cancerigene, cât și a celor benigne în cancerul de sân.

"Studiul nostru demonstrează importanța componentelor non-canceroase în determinarea rezultatelor pacientului", a declarat autorul corespondent al studiului, Lee Cooper, profesor asociat de patologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine. "Importanța acestor elemente era cunoscută din studiile biologice, dar această cunoaștere nu a fost eficient tradusă în utilizarea clinică".

Utilizarea inteligenței artificiale pentru o estimare mai precisă a risculuiâ

Cancerul de sân feminin este cel mai frecvent diagnosticat cancer în Europa, cu peste 355.000 de femei în Uniunea Europeană estimate că au primit diagnosticul în 2020. Acest lucru a reprezentat 13,3% din toate diagnosticurile de cancer.

Multe paciente sunt supuse unui tratament de chimioterapie, dar datorită estimărilor de risc mai precise posibile datorită inteligenței artificiale, mai puține femei ar putea trece prin acest proces.

În prezent, un patolog va examina țesutul canceros pentru a determina aspectul țesutului anormal, iar în funcție de aspectul acestuia, vor decide ce tratament să prescrie.

Cu toate acestea, multe studii asupra biologiei cancerului de sân au arătat că celulele non-canceroase pot juca un rol în susținerea sau inhibarea creșterii celulelor canceroase.

Cooper a lucrat cu colegii săi pentru a construi un model de inteligență artificială care evaluează țesutul canceros de sân din imagini digitale, măsurând aspectul atât al celulelor canceroase, cât și al celulelor non-canceroase, precum și interacțiunile dintre ele.

"Aceste modele sunt dificil de evaluat de către un patolog, deoarece pot fi dificile de categorisit cu fiabilitate de către ochiul uman", a declarat Cooper. "Modelul de AI măsoară aceste modele și prezintă informații patologului într-un mod care face clar procesul de luare a deciziilor al AI pentru patolog".

Uneltele analizează 26 de proprietăți ale țesutului mamar al unui pacient pentru a genera un scor prognostic, generând în același timp scoruri individuale pentru celulele canceroase, celulele imune și celulele stromale pentru a explica scorul general.

Aceste informații pot fi apoi folosite în crearea planurilor de tratament individualizate, datorită estimărilor de risc mai precise.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE