Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

The Guardian: Președintele COP28 susține că nu există ”dovezi științifice” pentru a elimina combustibilii fosili

Președintele Cop28, Sultan Al Jaber, a afirmat că nu există ”nicio dovadă științifică” din care să reiasă că este necesară eliminarea combustibililor fosili pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius, scrie publicația The Guardian.

Al Jaber a mai spus că o eliminare treptată a combustibililor fosili nu ar permite o dezvoltare durabilă ”decât dacă doriți să trimiteți lumea înapoi în peșteri”.

Oamenii de știință spun că afirmațiile președintelui Cop28 sunt ”incredibil de îngrijorătoare" și contrazic punctul de vedere al secretarului general al ONU, António Guterres.

Potrivit sursei citate, Al Jaber a făcut aceste comentarii în cadrul unei discuții cu Mary Robinson, președintele grupului Elders și fost trimis special al ONU pentru schimbările climatice, cu ocazia unui eveniment online ”She Changes Climate”, desfășurat pe 21 noiembrie.

Al Jaber coordonează Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28) din Dubai și este, de asemenea, directorul executiv al companiei petroliere de stat din Emiratele Arabe Unite, (Adnoc), ceea ce unii observatori consideră că reprezintă un grav conflict de interese.

Peste 100 de state susțin deja eliminarea treptată a combustibililor fosili, iar faptul că acordul final Cop28 prevede acest lucru sau folosește o nuanțare, cum ar fi "reducerea treptată", este unul dintre cele aspectele intens disputate ale summitului. Sunt necesare reduceri profunde și rapide pentru a aduce emisiile de combustibili fosili la zero și pentru a limita impactul climatic care se agravează rapid.

"Ne aflăm într-o criză absolută care afectează femeile și copiii mai mult decât oricine altcineva... Și asta pentru că nu ne-am angajat încă să eliminăm treptat combustibilii fosili. Aceasta este singura decizie pe care Cop28 o poate lua și, în multe feluri, pentru că sunteți șeful Adnoc, ați putea să o luați cu mai multă credibilitate”, i-a spus Mary Robinson lui Al Jaber.

Șeful Adnoc a reacționat, spunând că nu vrea să dea curs unei discuții alarmiste.

”Am acceptat să vin la această întâlnire pentru a avea discuție matură. Nu mă înscriu în niciun fel la vreo discuție alarmistă. Nu există nicio dovadă științifică sau vreun scenariu care să indice că eliminarea treptată a combustibililor fosili este ceea ce va duce la (limitarea încălzirii cu, n.red) 1,5C”, a precizat Sultan Al Jaber, potrivit The Guardian.

De asemenea, el a cerut să îi fie prezentată o foaie de parcurs ”pentru o eliminare treptată a combustibililor fosili care să permită o dezvoltare socio-economică durabilă, dacă nu vreți să duceți lumea înapoi în peșteri”.

"Nu cred că (veți) putea ajuta la rezolvarea problemei climei, arătând cu degetul sau contribuind la polarizarea și divizarea care se întâmplă deja în lume. Arătați-mi soluțiile. Nu mai arătați cu degetul. Opriți-vă", a declarat Al Jaber.

Secretarul general al ONU vrea eliminarea combustibililor fosili

Secretarului general al ONU, António Guterres, le-a transmis delegaților întruniți la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28) de ce este nevoie de eliminarea combustibililor fosili.

”Știința spune clar: limita de 1,5 grade Celsius este posibil de atins doar dacă, în cele din urmă, vom înceta să mai ardem toți combustibilii fosili. Nu reducem, nu diminuăm. Eliminarea treptată, cu un calendar clar”, a afirmat Guterres, conform sursei citate.

Ce spun specialiștii

Bill Hare, directorul executiv al organizației Climate Analytics, a afirmat că ”acesta este un schimb de replici extraordinar, îngrijorător și beligerant”.

”«Trimiterea noastră înapoi în peșteri» este cea mai veche figură de stil a industriei combustibililor fosili: este la limita negării climei.

Al Jaber cere o foaie de parcurs de 1,5C - oricui îi pasă poate găsi acest lucru în cel mai recent scenariu de emisii nete zero al Agenției Internaționale pentru Energie, care spune că nu poate exista nicio nouă dezvoltare a combustibililor fosili. Știința spune absolut clar [și] asta înseamnă în mod absolut o eliminare treptată până la jumătatea secolului, ceea ce va îmbunătăți viața întregii omeniri”, a menționat Bill Hare.

La rândul său, profesorul Sir David King, președintele Grupului consultativ privind criza climatică și fost consilier științific principal al Regatului Unit, a afirmat: ”Este incredibil de îngrijorător și surprinzător să îl auzim pe președintele Cop28 apărând folosirea combustibililor fosili. Este incontestabil că, pentru a limita încălzirea globală la 1,5C, trebuie să reducem cu toții rapid emisiile de carbon și să eliminăm treptat utilizarea combustibililor fosili până cel târziu în 2035. Alternativa este un viitor imposibil de gestionat pentru omenire."

Reacția oficialilor Cop28

”Scenariile despre limitarea la 1,5 grade Celsius realizate de Agenția Internațională pentru Energie și de Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (IPCC) afirmă că, în mod clar, combustibilii fosili vor trebui să aibă un rol în viitorul sistem energetic, chiar dacă unul mai mic. Președintele Cop a citat știința și experții importanți în domeniul climei.

El a spus în mod clar că industria petrolului și a gazelor naturale trebuie să abordeze problema emisiilor de domeniul de aplicare 1 și 2 [provenite din operațiunile lor], trebuie să investească în energie curată și în tehnologii curate pentru a aborda problema emisiilor de domeniul de aplicare 3 [provenite din arderea combustibililor] și că întreaga industrie trebuie să se alinieze în jurul menținerii la obiectivului de 1,5 grade Celsius.

Încă o dată, acest lucru face parte în mod clar dintr-un efort continuu de subminare a realizărilor tangibile ale președinției Cop și o denaturare a poziției noastre și a succeselor de până acum”, a afirmat un purtător de cuvânt al Cop28.

De asemenea, reprezentantul a mai spus că președinția a operaționalizat fondul pentru pierderi și daune cu peste 700 de milioane de dolari, a lansat un instrument climatic de piață privată în valoare de 30 de miliarde de dolari și a determinat 51 de companii petroliere să convină asupra obiectivelor de decarbonizare și 119 țări să semneze un angajament de triplare a energiei regenerabile. "Acesta este doar începutul", a declarat purtătorul de cuvânt.

Cine este Sultan Al Jaber

Al Jaber este, de asemenea, șeful Masdar, compania de energie regenerabilă din Emiratele Arabe Unite, iar numirea sa în funcția de președinte al Cop28 a fost considerată una controversată.

Înainte de summit, documente făcute publice au arătat că Emiratele Arabe Unite plănuiau să folosească întâlnirile cu șefii de Guvern, pe tema climei pentru a promova acorduri privind petrolul și gazele naturale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE