Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exxon a prezis cu exactitate în anii '70 schimbările climatice. Ce alte companii mai cunoșteau riscurile activității lor asupra mediului

Oamenii de știință de la ExxonMobil au prezis schimbările climatice cu "o abilitate și o precizie șocante" în anii 1970, potrivit unor noi cercetări.

În ciuda acestui fapt, ei au continuat să facă lobby împotriva acțiunilor de combatere a încălzirii globale și să pună la îndoială știința schimbărilor climatice.

Documente și e-mailuri confidențiale, inclusiv mesaje interne recent date publicității în urma unei anchete a Congresului SUA, au indicat că Exxon era la curent cu legătura dintre combustibilii fosili și schimbările climatice.

Însă un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, arată cât de precisă a fost analiză climatică efectuată de oamenii de știință ai Exxon.

"Ceea ce au înțeles despre mecanismele de prognoză climatică a contrazis ceea ce au făcut publicul să creadă", scriu autorii studiului.

Ce au prezis oamenii de știință de la ExxonMobil

Dezbaterea cu privire la informația potrivit căreia Exxon știa despre schimbările climatice prognozate de proprii cercetători a început în 2015, după ce documente interne apărute în spațiul public au dezvăluit ce informații avea compania cu privire la schimbările climatice.

Conducerea Exxon nu a fost însă de acord cu informațiile din aceste rapoarte, punând la dispoziția celor interesați alte documente interne și studii ale oamenilor de știință din companie care contraziceau informațiile apărute în spațiul public inițial.

Compania a declarat că părțile interesate ar trebui să le consulte și să își formeze propria opinie.

Ce au făcut cercetătorii

"Este exact ceea ce am făcut noi", spune autorul principal al studiului, Geoffrey Supran.

Cercetătorii au analizat peste 100 de rapoarte din anii 1977-2014. Ulterior, au selectat 12 dintre acestea care cuprindeau proiecții privind schimbările climatice și le-au comparat cu observațiile istorice.

Proiecțiile oamenilor de știință de la Exxon au estimat o încălzire medie de aproximativ 0,2 grade Celsius pe deceniu. Această valoare este aceeași cu cea rezultată din calculele independente ale mediului academic și guvernamental privind schimbările climatice.

Aceștia au înlăturat cu precizie posibilitatea apariției unei ere glaciare și au prezis că încălzirea globală va deveni detectabilă între 1995 și 2005.

Proiecțiile Exxon au fost corecte

Aceasta este prima analiză detaliată a datelor de proiectare climatică ale companiei și arată că între 63 și 83% din proiecțiile lor au fost corecte în ceea ce privește încălzirea globală.

"Ceea ce am descoperit este că, între 1977 și 2003, oameni de știință din cadrul Exxon au realizat modele și au prezis încălzirea globală cu o îndemânare și o acuratețe șocante, pentru ca apoi compania să își petreacă următoarele două decenii negând informațiile", spune profesorul de la Harvard, Geoffrey Supran.

"Avem acum dovezi incontestabile și imbatabile că ExxonMobil a prezis cu exactitate încălzirea globală cu ani înainte de a se răzgândi și de a critica public cercetarea climatică și oamenii de știință", mai arată acesta.

Exxon spune că această problemă a apărut de mai multe ori în ultimii ani și că "cei care vorbesc despre faptul că "Exxon știa" se înșală.

Compania amintește un caz judecat de Curtea Supremă din New York în 2019, în care se susținea că firma a comis o fraudă cu privire la declarațiile privind costurile legate de reglementările climatice. Judecătorul a decis că nu a fost comisă nicio fraudă și că directorii și angajații companiei au acționat cu bună-credință.

Ce alte companii petroliere știau despre schimbările climatice

În anii '80, multe companii petroliere au efectuat evaluări ale impactului pe care emisiile de carbon provenite de la combustibilii fosili l-ar putea avea asupra planetei.

În ultimii ani, o serie de documente interne scurse în spațiul public au dezvăluit că oamenii de știință de la Shell au avertizat asupra furtunilor devastatoare, a inundațiilor distructive și a dispariției unor habitate și ecosisteme.

Un raport intern din 1988 prevedea că nivelul de Co2 din atmosferă s-ar putea dubla până în 2030, nivelul mării ar putea crește cu "cinci până la șase metri", iar schimbările de temperatură a aerului ar "modifica drastic modul în care oamenii trăiesc și muncesc".

În final, raportul arată că "aceste schimbări ar putea fi cele mai mari din istorie cunoscută".

Un documentar al companiei a avertizat, de asemenea, în 1991, cu privire la riscurile catastrofale ale schimbărilor climatice.

Redescoperit în 2017 de către platforma olandeză de jurnalism online Correspondent, filmul cuprinde prognoze surprinzătoare privind încălzirea globală și creșterea nivelului mării.

Filmul de 28 de minute, intitulat "Climate of Concern", a fost realizat inițial pentru difuzarea în școli și universități. Acesta conține avertismente privind inundațiile, foametea, vremea extremă și refugiații climatici ca urmare a consumului de combustibili fosili.

Aceste avertismente au fost " validate de consensul oamenilor de știință", se arată în documentar.

Cum răspunde Shell

Când raportul din 1988 a fost dat publicității în 2018, Shell a dat o declarație în care a susținut că "poziția sa cu privire la schimbările climatice a reprezentat o chestiune de interes public timp de decenii".

"Susținem cu tărie Acordul de la Paris și necesitatea ca societatea să facă tranziția către un viitor cu emisii mai reduse de carbon, extinzând în același timp beneficiile economice și sociale ale energiei pentru toată lumea", mai arată compania.

Dar gestionarea problemei climatice este o "dublă provocare", care necesită o schimbare politică și culturală, pentru a "determina întreprinderile și consumatorii să facă alegeri de consum care produc emisii reduse de dioxid de carbon", mai spun reprezentanții Shell.

Cum au acționat companiile petroliere în urma previziunilor privind schimbările climatice

De-a lungul anilor, comunicările publice ale companiilor producătoare de combustibili fosili au generat îndoieli cu privire la cercetarea privind clima. Exxon însăși a publicat comunicate în publicații de anvergură care sugerau că știința schimbărilor climatice este prost înțeleasă.

200 de pagini de documente interne între lobbyiști și angajați ai Shell, Chevron și ExxonMobil au fost publicate anul trecut, în cadrul unei anchete a Congresului american privind dezinformarea climatică.

Glume despre climă

Acestea au relevat întrebări cu privire la angajamentele proprii ale companiilor în materie de climă și glume despre colapsul climatic.

În ciuda faptului că Shell s-a angajat să atingă nivelul zero de emisii până în 2050, direcția internă de comunicare publică a companiei le cerea în 2020 angajaților să definească obiectivul ca fiind "o ambiție comună pentru întreaga lume", mai degrabă decât un "obiectiv sau o țintă Shell".

"Vă rugăm să nu dați impresia că Shell este dispusă să reducă emisiile de dioxid de carbon la niveluri care nu au sens din punct de vedere comercial", se arată pe un fișier dintr-o prezentare a companiei.

"Shell nu are planuri imediate de a trece la zero emisii în orizontul nostru de investiții de 10-20 de ani", se mai arată în prezentare.

La Exxon, se promovează biocombustibilii pe bază de alge ca fiind un instrument esențial în tranziția energetică. Dar o prezentare din 2018, care a făcut obiectul unor scurgeri de informații, spunea că tehnologia este "până la zeci de ani distanță de nivelul de care avem nevoie".

Un e-mail de la gigantul combustibililor fosili BP, în care se discuta despre tehnologia de captare a carbonului, spunea că obiectivul principal al acesteia este de a "permite utilizarea integrală a combustibililor fosili pe parcursul tranziției energetice și dincolo de aceasta".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE