Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emisiile de dioxid de carbon ale producătorilor auto, aproape la fel de mari ca ale companiilor petroliere - studiu

Emisiile de dioxid de carbon ale producătorilor de automobile sunt aproape la fel de mari precum ale companiilor petroliere, arată rezultatele unui studiu al organizației de mediu Transport & Environment, făcute publice miercuri.

Prin investirea unui milion de euro în giganții petrolieri Shell, BP și Exxon Mobil sunt generate 5.000 de tone de dioxid de carbon. Aceeași sumă investită în industria producătoare de automobile produce aproape 4.500 de tone de CO2, arată datele asociației, care a analizat date din 2020.

Cercetătorii au folosit datele furnizate de nouă mari producători auto privind emisiile de dioxid generate de mașini în timpul duratei de viață, dimensiunea și componența flotelor acestora, prin comparație cu capitalizarea lor pe piață.

Concluziile studiului au implicații pentru instituțiile financiare din Uniunea Europeană care vor trebui în curând să facă publice emisiile pe durata de viață ale investițiilor acestora, cunoscute drept Scope 3, în conformitate cu noile norme UE care vor intra în vigoare în 2023.

Deocamdată, instituțiile financiare sunt obligate să prezinte doar Scope 1 și Scope 2, adică emisiile generate de procesele de producție.

În schimb, în cazul automobilelor, 98% din emisiile de CO2 sunt generate în timpul duratei de viață de combustibilul folosit pentru a le propulsa. Dacă va fi luat în calcul Scope 3, producătorii auto ar putea fi incluși în rândul industriilor poluante, în condițiile în care cresc presiunile asupra investitorilor pentru susține domeniile prietenoase cu mediul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE