Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele COP28 își nuanțează declarațiile despre eliminarea combustibililor fosili. ”Este inevitabil”

Președintele Cop28 și-a apărat cu înverșunare punctul de vedere referitor la climă, după ce anterior a afirmat că ”nu există nicio dovadă științifică sau niciun scenariu care să ateste că eliminarea treptată a combustibililor folosi va duce la limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius”, relatează The Guardian.

Sultan Al Jaber, care este și directorul executiv al companiei petroliere de stat a Emiratelor Arate Unite (Adnoc), a adus clarificări în cadrul unei conferințe de presă organizate la summitului mondial pentru acțiuni climatice (COP28) organizat în Dubai.

”Respect știința în tot ceea fac. Am spus în repetate rânduri că, în calitate de președinte COP28, știința este cea care a ghidat principiile sau strategia. Mereu am construit totul, (...) în funcție de știință și de fapte”, a afirmat președintele CO28, potrivit sursei citate.

Al Jaber a făcut comentarii controversate în cadrul unei discuții cu Mary Robinson, fost trimis special al ONU pentru schimbările climatice, în cadrul unui eveniment desfășurat pe 21 noiembrie.

”Arătați-mi foaia de parcurs referitoare la o eliminare treptată a combustibililor fosili care va permite o dezvoltare socio-economică durabilă, dacă nu vreți să duceți lumea înapoi în peșteri”, a afirmat președintele COP28 la acel moment.

Ulterior, el și-a nuanțat declarațiile despre acest subiect.

”Am un respect incredibil pentru Mary Robinson. Am afirmat în repetate rânduri că reducerea treptată și eliminarea treptată a combustibililor fosili este inevitabilă. De fapt, este esențială”, a afirmat Sultan Al Jaber.

Peste 100 de țări susțin deja eliminarea treptată a combustibililor fosili, subiectul fiind unul intens disputat la summitul COP28, la care participă și președintele Klaus Iohannis.

”Știu că există opinii puternice în rândul unor [țări], cu privire la reducerea sau eliminarea treptată a combustibililor fosili. Permiteți-mi să spun din nou: aceasta este prima președinție [Cop] care solicită în mod activ părților să prezinte un limbaj referitor la toți combustibilii fosili pentru textul negociat”, a afirmat Al Jaber.

La reuniunea Cop26 de la Glasgow din 2021 s-a convenit pentru prima dată reducerea treptată a utilizării cărbunelui.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, printre principalele subiecte discutate la conferința COP28

La finalul unui an marcat de fenomene meteorologice extreme și recorduri de temperatură, liderii lumii discută la Dubai despre măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice. Unul dintre obiectivele fixate la conferința organizată de Națiunile Unite este triplarea capacității de energie regenerabilă până în 2030 și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Conferința Națiunilor Unite privind schimbările Climatice, COP28, desfășurată în Emiratele Arabe Unite, are un obiectiv clar. Acela de a reveni pe calea cea bună în privința reducerii emisiilor de carbon, conform angajamentelor asumate prin Acordul de la Paris, în urmă cu opt ani.

A fost numită conferința pentru acțiune, în care trebuie să ne îndepărtăm de combustibilii fosili și să găsim înlocuitori mai puțin poluanți. Un nou obiectiv este acela de a tripla capacitatea regenerabilă până în 2030, despre care experții spun că va face o mare diferență.

Dar cum rămâne cu sectoarele despre care nu auziți aproape niciodată, cum rămâne cu producția de ciment, care reprezintă în prezent 8% din emisiile de gaze cu efect de seră? Nu se poate produce ciment fără a produce dioxid de carbon.

O companie suedeză spune că a găsit soluția.

"Am reușit să facem acest lucru, în primul rând, prin înlocuirea calcarului virgin ca ingredient principal. Calcarul virgin este responsabil pentru 60% din emisiile de CO2 în producția de ciment. Restul de 40% este eliminat prin chimia noastră unică, ceea ce ne permite să avem un proces mult mai eficient din punct de vedere energetic, trecând astfel de la 850 kg de emisii de CO2 pe tonă la aproape zero”, a menționat Oscar Hållén, director executiv Cemvision.

Acest ciment poate fi folosit la construirea noilor clădiri, odată ce reușesc să mărească producția. Dar ce facem cu vechile clădiri, în care majoritatea europenilor locuiesc sau muncesc? Pot fi ele transformate în clădiri neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon? Un expert belgian spune că se poate.

"Desigur, va depinde de context și se poate observa că în prezent este foarte ușor să construiești o clădire pozitivă din punctul de vedere al energiei. Tehnologia există, dar se pune și problema renovării clădirilor deja existente. Și în acest domeniu întrevăd posibilități pe termen scurt pentru a realiza această electrificare pe scară largă, de a integra sursele regenerabile și, în același timp, de a spori eficiența electrică”, a explicat Leen Govaerts, director al Institutului VITO.

Soluțiile se discută la conferința privind schimbările climatice, de la Dubai. Reducerea poluării provocate de emisiile de carbon este posibilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE