Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

RETROSPECTIVĂ. Țintele de mediu, greu de atins de România în 2023

2023 a fost dominat de efectele schimbărilor climatice iar efectele le-am simțit din plin în viața de zi cu zi. S-au înregistrat constant depășiri ai indicilor de poluare, iar când vine vorba de gestionarea deșeurilor, România a rămas codașă la capitolul reciclare.

Mai mult, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a amendat țara noastră cu aproape două de milioane de euro din cauza problemelor legate de mediu.

Tăierile ilegale din pădurile României

Tăierile ilegale din pădurile României au atras până și atenția Comisiei Europene anul acesta. Câțiva europarlamentari au vizitat țara noastră pentru a vedea ce se întâmplă în teren. O echipă Euronews a fost alături de ei pe traseele din Munții Făgăraș, unde aceștia au putut să vadă amploarea dezastrului.

Anna Deparnay, europarlamentar: ”Când îl auzi pe ministrul Mediului spunând că în Natura 2.000 se fac tăieri progresive, sună bine. Le iei pas cu pas, tai puțin și salvezi zona, salvezi natura. Dar când te uiți în teren, progresivitatea este atât de rapidă încât devine tăiere la ras.”

Romsilva ne-a dat asigurări că zona a fost împădurită, însă imaginile au arătat altă situație. 

 Dan Runceanu, Director Romsilva Brașov: ”Este o zonă care ține de Romsilva. Aceea nu a fost împădurită. Sunt versanți goi, rași de peste 10 ani de zile. Nu e adevărat. Nu se vede dacă nu mergeți să parcurgeți la picior suprafața. Puieții sunt de talie, sunt mici nu se văd. Până încheie starea de masiv plantația, trec 5, 7, 8 ani. După 8 ani pădurea este încheiată și se execută în fiecare an lucrări de îngrijire a plantațiilor.” 

Controverse privind populația ursului și vânătoarea

În atenția parlamentarilor de la Bruxelles a fost și situația ursilor din pădurile României. Noul ministru al mediului, Mircea Fechet, renunțase la cota de vânătoare a urșilor implementată de fostul Ministru, Tanczos Barna. Dar senatorul UDMR a propus un proiect de lege prin care să se păstreze vânarea a peste 400 de urși pe an. Conform studiilor făcute la comanda ministerului, în România există aproximativ 8000 de urși. Însă experții de mediu spun că nu există argumente științifice pentru această estimare a populației.

Ciprian Gălușcă, expert de mediu Greenpeace: ”Avem pur și simplu o propunere de redeschidere a vânătorii la trofeu. Suntem evident împotriva acestei activități și este complet inacceptabil ca în 2023 să avem o redeschidere la vânătoare la trofeu mai ales în contextul în care ursul este protejat și de legislația europeană.”

Disputa diplomatică în legătură cu dragarea Canalului Bâstroe

S-a dragat sau nu s-a dragat? Aceasta dilemă a dus la tensiuni diplomatice între România și Ucraina. Canalul Bâstroe a atras chiar și atenția scenei internaționale. Experți trimiși de Comisia Europeană au fost să inspecteze zona, iar oameni de știință români și ucraineni au făcut măsurători.

Concluzia? Canalul Bâstroe a fost adâncit cu aproximativ 7 m. Printr-un acord recent între România și Ucraina, țara vecină a anunțat că nu va mai draga în zonă fără studii de impact asupra mediului. Experții spun că peștii din Delta Dunării au fost afectați de dragare și că apa a fost poluată în zonă. 

Poluarea aerului în București

La fel de poluat a fost și aerul în 2023.

Bucureștiul este în topul celor mai poluate capitale europene. Aproximativ 60% din poluare provine din trafic. Pentru 1,8 milioane de bucureșteni, avem 1.4 milioane de mașini.

Țara noastră a înregistrat constant depășiri ai senzorilor de poluare.

Oana Neneciu, director Ecopolis: ”Din cauza asta avem și procese cu Uniunea Europeană. Suntem acum la 6 procese intentate de UE pentru depășiri ale poluanților în București. Principalii poluanți care se depășesc constant sunt particulele în suspensie, PM 2,5, PM 10 și dioxidul de  azot care este principalul poluant care provine din trafic.” 

Implementarea sistemului garanție-returnare în România

Finalul lui 2023 a însemnat și implementarea sistemului Garanție-Returnare, după mai multe amânări.

Plătim o garanție de 50 de bani pentru o astfel de sticlă, pe care o vom recupera sub formă de cupon în momentul în care returnăm recipientul. 

Toate magazinele din România sunt obligate să primească ambalajele înapoi. Însă doar cele cu simbolul Garanție Returnare pe ele. Care în momentul de față sunt mult prea puține.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”Ne așteptăm ca pe perioada anului 2024 să epuizăm toate stocurile existente în depozitele producătorilor și să avem un vârf de sarcină în a doua parte a anului.”

Însă până atunci, România va rămâne codașa Uniunii Europene la gestionarea deșeurilor. Suntem ultimii cu o rată de reciclare de doar 11%. Mai mult, țara noastră trebuie să plătească o amendă de 1.5 milioane de euro pentru cele 31 de gropi de gunoi neconforme. Pe lângă această sumă se adaugă penalități zilnice de 600 de euro. Deci în 2024, aproape 7 milioane de euro vor fi cheltuite din buget pentru această amendă primită din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene. 

Anul 2023 va rămâne în istorie ca fiind cel mai călduros an de când se fac măsurători. Un an în care fenomenele extreme au fost prezente în toate anotimpurile și în care am simțit din plin efectele schimbărilor climatice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE