Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sistemul garanție-returnare. Românii vor plăti 50 de bani în plus la cumpărarea unei băuturi, pe care îi vor recupera când returnează sticla

Prin sistemul de garanție-returnare românii vor plăti o garanție de 0,50 RON, atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase). Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile, din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.

Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România.

În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial (0,50 de bani), fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Ambalajele colectate vor fi reciclate pentru a le transforma în alte ambalaje pentru băuturi.

Ce reguli trebuie să respecte clienții și comercianții

RetuRO, compania care administrează Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) în România, a publicat pe platforma sa https://returosgr.ro/info-comercianti-documente-utile specificaţiile şi cerinţele pentru automatele de preluare a ambalajelor de băuturi (RVM), potrivit Agerpres.

”Automatele vor scana şi recunoaşte ambalajele de băuturi care intră în Sistemul Garanţie-Returnare, de la 0,1 litri la 3 litri şi care vor avea pe etichetă logo-ul şi codul de bare SGR.

RetuRO încurajează consumatorii să returneze recipientele de băuturi complet goale de lichid şi cu eticheta intactă.

Aparatele vor emite bonuri sau vouchere care pot fi folosite pentru recuperarea garanţiei de către consumator”, se menţionează în comunicat al companiei RetuRO.

Totodată, RetuRO precizează că pentru organizarea unui punct de colectare nu este obligatorie dotarea cu un automat de preluare a ambalajelor de băuturi şi recomandă comercianţilor înscrişi în Sistemul Garanţie-Returnare să îşi facă propria evaluare în ceea ce priveşte necesitatea şi eficienţa achiziţionării unui RVM.

Colectarea ambalajelor de la consumatori/cetăţeni poate fi făcută atât automat, cât şi manual, precizează compania.

Sistemul va fi funcțional, pe întreg teritoriul României, începând cu 2024, potrivit RetuRO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE