Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU Particule de microplastic, în lacul Siriu. Consecințele poluării cu deșeuri de plastic și PET-uri de unică folosință

În lacul de acumulare Siriu, din județul Buzău, autoritățile au găsit mii de particule de microplastic, la finalul celui mai important studiu realizat în România pe această temă. Majoritatea provin din gunoaiele pe care noi le aruncăm. România reciclează doar 30% din plasticul pe care îl folosește, iar în 2060, OCDE preconizează că apele de pe glob vor fi poluate cu 44 de milioane de tone de plastic. Adică dublu față de cantitatea din prezent.

Cele mai des întâlnite particule de microplastic găsite în lacul Siriu provin de la PET-uri și de la plasticele de unică folosință.

Cosmin Monda, fondator Clean Recycle: Plasticul ajunge să se descompună. El nu dispare din natură, nu este biodegradabil, dar se descompune. Fiind descompus, este ingerat de animalele pe care noi ajungem să le mâncăm. De pești. Și atunci, implicit, plasticul ăsta pe care noi îl aruncăm, tot în noi ajunge.

Plasticul este cel mai folosit ambalaj din România

Până în 2025, România ar trebui să aibă o rată de reciclare de 55% a tuturor deșeurilor, în urma regulilor impuse de Uniunea Europeană. O țintă greu de atins, în contextul în care, în momentul de față, avem o rată de aproximativ 10%.

Mircea Fechet, Ministrul Mediului: Există riscul ca România să rateze țintele de reciclare pe care le-am stabilit la nivel European, lucru care ar putea să ne coste bani, din cauza unor proceduri de infrigement la care am putea să fim supuși.

Din estimările făcute de compania Returo, care se ocupă de implementarea sistemului garanție-returnare, producătorii de băuturi pun pe piață aproximativ 6 miliarde de ambalaje, în fiecare an. Sistemul constă în plătirea a 50 de bani în plus, atunci când cumpărăm o sticlă de bătură, și returnarea acestei garanții, când aducem sticlele înapoi pentru a fi reciclate.

În alte țări europene, sistemele asemănătoare au adus nivelul de reciclare a sticlelor la aproximativ 90%.

Cosmin Monda, fondator Clean Recycle: Exemplele de la nivel european asta ne spun. Că în momentul în care a fost introdus sistemul garanție-returnare, s-a ajuns la o cotă mai mare de colectare și implicit de reciclare. Sperăm să aibă efect și la noi. Teoria spune că dacă populația este îndemnată să pună de-o parte un ambalaj, o va face.

Experții de mediu spun că sistemul nu va avea un impact semnificativ asupra ratei de reciclare a tuturor deșeurilor, pentru că multe produse care ar putea fi reciclate, nu sunt pe listă. Ministrul Mediului spune că sistemul va fi implementat, până la 30 noiembrie, chiar dacă a mai fost amânat și în trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE