Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agricultura din Ucraina, în pericol. Distrugerea barajului Kahovka se transformă rapid într-o catastrofă ecologică

Terenurile agricole și fauna din Ucraina au fost afectate, după distrugerea barajului Kahovka, lucru care a provocat inundații pe scară largă. Pe măsură ce apele încep să se retragă, experții evaluează consecințele dezastrului, pe care îl consideră o catastrofă de mediu.

Resursele de apă potabilă, afectate

Ucraina era supranumită ”grânarul lumii”. Livrările sale de grâu, orz și ulei de floarea-soarelui la prețuri accesibile sunt esențiale pentru Africa, Orientul Mijlociu și unele părți ale Asiei. Însă invazia Rusiei a dus la o scumpire a produselor.

Vadym Dutka, fondator al unei companii de consultanță: ”Cea mai mare lovitură a fost dată producției de soia și porumb. Suntem obișnuiți să considerăm regiunea Herson ca fiind o regiune producătoare de legume. Dar, în primul rând, regiunea Herson a asigurat potențialul de export al Ucrainei pentru soia și porumb. Acest lucru a fost foarte important, deoarece Ucraina a fost printre primii trei exportatori de porumb în ultimii ani.”

Distrugerea barajului Kahovka a fost un dezastru care se transformă rapid într-o catastrofă ecologică pe termen lung. Apa potabilă, aprovizionarea cu alimente și ecosistemele care ajung până la Marea Neagră sunt deja afectate.

Anatoliy Pavelko, avocat: ”Când vorbim despre poluare, ne referim la următoarele lucruri: prima este poluarea chimică. În primul rând, este vorba despre metale grele și produse petroliere. A doua este poluarea biologică. Este vorba de toate acele ape uzate, resturi din canalizare, toalete, fabrici în care au fost crescute animale și păsări de curte - toate acestea au intrat acum în apă, au înrăutățit drastic starea apelor de coastă ale Mării Negre.”

Terenuri agricole cuprinse de ape

Ministerul ucrainean al Agriculturii estimează că zece mii de hectare de terenuri agricole sunt încă sub ape pe teritoriul provinciei Herson, controlat de Ucraina.

Vadym Dutka, fondator al unei companii de consultanță: ”Trebuie să înțelegem că cea mai importantă problemă pentru țara noastră, pentru economia noastră și pentru agricultura noastră este tocmai ocuparea teritoriilor sudice de către Rusia. Aceasta este problema. Ocuparea regiunilor noastre producătoare de legume a fost cea care a dus la o reducere drastică a producției și la prețuri exagerat de mari la legume, așa cum am avut în ultimul an și jumătate.”

Ministrul adjunct de Externe ucrainean a numit distrugerea barajului cea drept ”cea mai gravă catastrofă de mediu din Europa, de la dezastrul de la Cernobîl”. Există, de asemenea, temeri că peștii și păsările acvatice care au ajuns să depindă de baraj își vor pierde majoritatea zonelor de hrană și de reproducere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE