Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expert ONU: Minele dislocate de prăbușirea barajului Kahovka ar putea ajunge pe litoralul Mării Negre

Un oficial din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) a afirmat miercuri că minele dislocate din cauza inundațiilor provocate de prăbușirea barajului Kahovka din Ucraina ar putea ajunge pe plajele de pe litoralul Mării Negre, relatează agenția Reuters.

Paul Heslop, șeful Departamentului de acțiune împotriva minelor din cadrul Programului ONU pentru Dezvoltare din Ucraina, a precizat că minele PMF-1, cunoscute și ca minele de tip ”fluture”, sunt suficient de ușoare pentru a pluti în sensul curenților, pe o distanță mare.

"Nu aș fi surprins să vedem că acele mine fie au ajuns până la mare, fie în lunile următoare, pe măsură ce apa continuă să curgă, vor fi transportate până acolo. Din păcate, am putea vedea mine antipersonal ajungând pe plajele din jurul Mării Negre”, a afirmat Paul Heslop, la Geneva, potrivit sursei citate.

Henslop a mai explicat că minele antitanc sunt mai grele decât cele antipersonal, motiv pentru care nu pot pluti pe distanțe mari.

Prăbușirea barajului Kahovka, care a avut loc la data de 6 iunie, a provocat inundații în sudul Ucrainei și în zonele ocupate de militarii ruși din regiunea Herson, dar și moartea a peste 50 de persoane. De asemenea, au fost distruse locuințe și terenuri agricole.

Ministrul ucrainean al Mediului a anunțat marți că prăbușirea barajului Kahovka a generat pagube de 1,2 miliarde de euro.

Ucraina acuză Rusia că a aruncat în aer barajul construit în perioada sovietică, care se află sub control rusesc încă din primele zile ale invaziei ordonate de președintele rus Vladimir Putin. De cealaltă parte, Kremlinul a acuzat Kievul că a sabotat instalația hidroelectrică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE