Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Incendiul puternic la Rafinăria Petromidia a fost lichidat

Un incendiu puternic a izbucnit la Rafinăria Petromidia miercuri, potrivit ISU Dobrogea. A fost activat Planul Roșu de Intervenție.

21/06/2023 , 21:46

Incendiul a fost lichidat

Incendiul a fost lichidat, potrivit ISU Constanța.

21/06/2023 , 19:31

Ministerul Mediului, după incendiul de la Petromidia: ”Calitatea aerului nu a fost afectată în mod semnificativ”

Mihai Drăgan, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, a declarat, miercuri, în direct la Euronews România, că incendiul izbucnit la Rafinăria Petromidia nu a afectat calitatea aerului ”în mod semnificativ” și datorită faptului că vântul ”nu a bătut spre zonele locuite”.

”În jurul orei 16 - 16:30, direcția vântului s-a schimbat și din fericire s-a schimbat spre est, sud-est, așa că toată ziua, inclusiv acum vântul a bătut spre mare, cu mare potențial de dispersie; asta înseamnă că nu a bătut spre zonele locuite”, a afirmat Drăgan.

Reprezentantul Ministerului Mediului a afirmat că autoritățile dispun de ”mai multe stații de monitorizare a calității aerului fixe atât în municipiul Constanța, cât și în orașul Năvodari”.

”Am monitorizat continuu de la momentul la care a fost anunțată explozia și incendiul și, în afară de câteva mici creșteri chiar atunci în jurul orei 16, pe compușii organici volatili toată ziua, tendința de scădere după ora 16:30.

Toată ziua valorile au fost în parametri normali și nu s-au sesizat depășiri ale limitelor.

Au fost mici creșteri care au scăzut rapid. (...) Calitatea aerului nu a fost afectată în mod semnificativ, astfel încât să pună în pericol sănătatea populației sau a mediului”, a mai precizat Mihai Drăgan, la Euronews România.

După ce incendiul va fi lichidat complet, Garda Națională de Mediu va desfășura propria anchetă ”pentru a vedea cauzele și eventualele prejudicii de mediu dacă au fost aduse”, a mai explicat el.

Garda de Mediu Constanța, după incendiul puternic la Rafinăria Petromidia

Comisarii Gărzii de Mediu Constanța au precizat că incendiul a fost localizat, însă arde în continuare cu flacără în instalația de prelucrare țiței hidrocracare blândă MHC.

”Produsul existent în instalație este distilatul de vid, motorină grea. Instalația MHC este oprită. Se intervine cu mai multe echipaje de pompieri. Nu sunt victime umane sau răniți.

Laboratorul Agenției pentru Protecția Mediului Constanța a efectuat analize pentru determinări de formaldehidă și COV, la limita amplasamentului, urmând să emită buletinele de analiză”, au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța.

21/06/2023 , 18:19

Incendiul nu se mai manifestă cu flacără

Incendiul nu se mai manifestă cu flacără și se intervine pentru răcirea instalației. De asemenea, s-a comunicat că nu sunt victime umane sau răniți, potrivit ISU Dobrogea. Întrucât poate exista riscul de reaprindere a incendiului, personalul tehnic al obiectivului acționează pentru golirea instalației.

Laboratorul Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta a efectuat analize pentru determinări de formaldehida si COV, la limita amplasamentului, urmând să emită buletinele de analiză.

Știrea inițială: Incendiul se manifestă cu degajări mari de fum, la instalația de distilare a motorinei. La fața locului sunt prezente nouă autospeciale de stingere și cinci ambulanțe, trei ambulanţe SAJ, două autoscări, alte cinci autospeciale urmând să sosească de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea.

Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecția populației aflată în proximitatea zonei de manifestare, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.

Nu au fost raportate victime

Din primele informații, nu au fost găsite victime, a declarat pentru Euronews România Ana Maria Stoica, purtător de cuvânt ISU Dobrogea. De asemenea, nu au fost identificate valori peste medie care ar putea pune în pericol.

Unul dintre roboții de stingere din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov a fost alocat la misiune, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Conform sursei citate, aceasta este prima misiune a autospecialei respective.

VEZI GALERIA
3 imagini

Sursa: ISU Constanța

"Acest mijloc performant de intervenţie a intrat de curând în dotarea IGSU, iar datorită multiplelor caracteristici deţinute asigură, pe lângă eficienţa intervenţiei, protecţia echipajelor operative în misiuni complexe", precizează IGSU.

”În cursul acestei zile, un incendiu s-a produs în instalația de Hidrocracare Blândă (MHC), la finalul unor lucrări de mentenanță specifice. Imediat, angajații instalației au raportat incidentul către serviciul intern de situații de urgență și către dispeceratul rafinăriei, care, la rândul ei, a informat autoritățile, conform procedurilor in vigoare. Nu există victime, toți angajații instalației, dar și din celelalte secții ale rafinăriei au fost evacuati.

Până la sosirea autospecialelor ISU, primele intervenții au fost realizate de pompierii rafinăriei Petromidia, care au reușit să limiteze impactul. În colaborare cu autoritățile, depunem toate eforturile pentru stingerea incendiului și remedierea situației,” a transmis compania Rompetrol.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE