Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SBU: Interceptarea care dovedește că Rusia a detonat barajul de la Kahokva

Explozia barajului de la Kahovka, din dimineața de 6 iunie, a născut multe controverse, însă ucrainenii susțin că au încă o dovadă clară că Rusia a pus totul la cale.

Doi militari ruși au fost interceptați în timp ce discutau la telefon pe marginea acestui subiect, iar aceștia s-au dat de gol, potrivit The Guardian.

Discuția dintre doi militari ruși care s-au dat de gol pe marginea exploziei de la barajul Kahovka

Serviciul Secret al Ucrainei a făcut publică discuția, care are un minut și jumătate și care dovedește că un grup de sabotori ruși a pus totul la punct. Discuția dintre cele două persoane a avut loc după explozie, iar discuția era purtată pe marginea urmărilor distrugerii barajului.

Militar 1: "Știre. Ieri a apărut un clip pe Telegram. Un soldat în uniformă stătea acolo, cu fața acoperită, și zicea că nu este nicio inundație, că oamenii trăiesc normal. În spatele lui este o fereastră și se vede că apa ajunge până la genunchi".

Militar 2: "Amunzant. Este vorba despre hidrocentrala distrusă?"

Militar 1: "Da. Cea mai importantă problemă este că centrala răcește reactorul nuclear"

Militar 2: "Foarte bine, și-au făcut-o cu mâna lor. O să sară în aer și asta e..."

Militar 1: "Păi ai noștri au făcut-o, nu ai lor. Deci ai noștri".

Militar 2: "Serios, au fost ai noștri? Spuneau că haholii (n.r.: termen jignitor folosit de ruși pentru ucraineni n.r.) au aruncat-o în aer".

Militar 1: "Nu ei au aruncat-o în aer. Grupul nostru de sabotori e acolo. Au vrut să provoace panică la baraj, dar nu a mers după plan. Au făcut mai mult decât au plănuit".

Militar 2: "Da, normal. Va fi ca la Cernobîl, nu?"

Militar 1: "A fost construit în anii 1950, a picat repede, da".

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru explozia de la Kahovka

Atât Ucraina, cât și Rusia se acuză reciproc de detonarea barajului de la Kahovka, iar rușii spun că e vorba de un "sabotaj deliberat".

Ucraina a anunțat că vafi deschis un dosar penal pentru ecocid și încălcarea legilor războiului, după cum a precizat SBU.

"După ce a detonat barajul Kahovka, Federația Rusă a dovedit că reprezintă o amenințare pentru întreaga lume civilizată. Numai un stat terorist poate provoca o catastrofă ecologică de asemenea proporții. Sigur că va răspunde pentru asta, atât pe front, cât și la tribunalele internaționale. Sarcina noastră este să-i aducem în fața justiției nu doar pe liderii regimului Putin, dar și pe civilii acestor crime", se arată în comunicatul SBU.

Barajul de pe râul Dnipro a fost construit în 1956 și este unul "crucial", după cum a fost numit de compania de stat a centralelor hidroelectrice, care susține că pagubele "sunt imposibil de reparat".

În jur de 16.000 de case din zona Herson sunt localizate în "zona de risc critic" în ceea ce privește inundația. Până la ora locală 10, au fost evacuate 742 de persoane, potrivit Ministerului de interne.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE