Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Crește bilanțul victimelor în urma distrugerii barajului Kahovka din Ucraina. Zeci de oameni au murit

Autoritățile de la Kiev au anunțat că 16 oameni au murit în urma inundațiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka din sudul țării, potrivit celui mai recent bilanț. În schimb, în teritoriile controlate de Armata rusă, 29 de persoane au decedat, relatează agenția Reuters.

Prăbușirea barajului Kahovka la data de 6 iunie a provocat inundații în numeroase localități din sudul Ucrainei, inclusiv în zonele ocupate de Rusia, distrugând terenurile agricole și blocând aprovizionarea civililor.

Peste 3.600 de persoane au fost evacuate din zonele inundate în regiunea Herson și Mikolaiv. De asemenea, 31 de oameni au fost dați dispăruți, iar aproape 1.300 de locuințe au fost invadate de ape, au anunțat sâmbătă reprezentanții Ministerului ucrainean de Interne, pe canalul oficial de Telegram.

Potrivit Reuters, Andrei Alekseyenko, președintele administrației instalate de Rusia în zonele ocupate de Moscova din regiunea Herson, a precizat că bilanțul morților a crescut la 29 de persoane.

Ucraina acuză Rusia că a distrus barajul Kahovka, construit în epoca sovietică, care se află sub ocupația militarilor ruși încă din primele zile ale invaziei în februarie 2022.

Experții internaționali care acordă asistență procurorilor ucraineni în anchetă au declarat vineri, în concluziile preliminare, că este "foarte probabil" ca prăbușirea din regiunea ucraineană Herson să fi fost cauzată de explozibili plasați de ruși.

De cealaltă parte, Kremlinul acuză Kievul că a sabotat barajul hidroelectric pentru a întrerupe o sursă importantă de apă pentru peninsula Crimeea și pentru a distrage atenția de la contraofensivă "ezitantă" împotriva forțelor rusești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE