Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Continuă evacuările după distrugerea barajului din Ucraina. Zeci de mii de ucraineni nu mai au acces la apă potabilă

Armata ucraineană continuă să elibereze localități din regiunea Donețk. Sunt rezultatele contraofensivei desfășurate în estul țării. Între timp, Volodimir Zelenski a anunțat că experți de la Curtea Penală Internațională vor investiga distrugerea barajului de la Kahovka, dezastru care a provocat inundații masive în estul Ucrainei. Subiectul va fi discutat mâine și în planul Parlamentului European.

Trei persoane au fost ucise și alte 10 rănite, în urma bombardamentelor rusești, care au avut loc în timpul evacuării sinistraților din zona barajului Kahovka, potrivit autorităților de la Kiev. Acestea au adăugat că majoritatea celor uciși și răniți sunt persoane în vârstă, care fugeau din calea inundațiilor provocate de distrugerea barajului.

Zeci de mii de ucraineni nu mai au acces la apă potabilă

Regiunea ucraineană Herson continuă să se confrunte cu inundații, după ce barajul Kahovska a fost distrus săptămâna trecută. Echipele de salvare și voluntarii continuă să acționeze pentru a-i evacua pe cei rămași în zonele izolate, în ciuda riscului bombardamentelor rusești. Trei persoane au fost ucise și 10 rănite atunci când forțele rusești au lovit o barcă ce transporta sinistrați din zonele inundate, potrivit oficialilor ucraineni.

În discursul său de seară, președintele ucrainean Zelenski a acuzat Rusia de distrugerea barajului, de abandonarea oamenilor în orașele și satele inundate și apoi de bombardarea bărcilor de evacuare. „Chiar și animalele au mai multă moralitate”, a spus Zelenski.

Deși multe persoane trebuie încă evacuate, nivelul apei a scăzut semnificativ. Dar experții sunt îngrijorați că localnicii s-ar putea îmbolnăvi de maladii infecțioase care se pot răspândi rapid. În plus, zeci de mii de oameni nu mai au acces la apă potabilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE