Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Inundații în nordul Italiei: cel puțin nouă persoane au murit. Ploile torențiale au afectat 37 de orașe

UPDATE: Bilanțul victimelor în urma inundațiilor din Italia a crescut. Nouă persoane au murit și mii de oameni au fost evacuați din casele lor în urma ploilor torențiale care s-au abătut asupra nordului Italiei. Aversele au declanșat în mai multe zone și alunecări de teren, au anunțat oficialii.

Zilele de ploi abundente din Europa Centrală își pun amprenta asupra Italiei, unde 14 râuri au ieșit din matcă, au inundat comunități și au perturbat traficul rutier și feroviar.

Potrivit presei italiene, regiunea Emilia-Romagna a înregistrat echivalentul a șase luni de ploi în 36 de ore. În unele zone au căzut până la 50 de litri pe metru pătrat de precipitații. Serviciile de urgență au intervenit în forță pentru a salva oameni din case, surprinși de apele în creștere.

Știrea inițială

Cel puțin cinci persoane au murit, iar peste 5.000 au fost evacuate din cauza inundațiilor puternice care afectează regiuni din nordul estul Italiei, relatează Rainews.

După șapte zile de ploi torențiale, apele râurilor au ieșit din matcă și au invadat mai multe localități. Pentru a nu fi luați de șuvoaie, unii oameni s-au urcat pe acoperișurile caselor, în așteptarea salvatorilor care au intervenit cu elicopterele. În Veneția, autoritățile se pregătesc să recurgă la un dig de protecție. De asemenea, circuitul de Formula 1 de la Imola a fost evacuat, de teamă de a nu fi inundat de apele râului Santerno.

În orașul Cesena, din centrul regiunii Emilia-Romagna, apele râul Savio s-au revărsat și au invadat străzile. Unii dintre localnici au fost nevoiți să se refugieze pe acoperișurile caselor, pentru a putea fi salvați de pompieri cu elicopterele. Într-o casă inundată, un pensionar a murit, în timp ce soția sa a reușit să se salveze, a anunțat postul public italian de radio, citat de The Associated Press.

Autoritățile au declarat că inundațiile au afectat 37 de orașe și comunități și că au fost înregistrate aproximativ 120 de alunecări de teren. Cel puțin un pod, în apropiere de orașul Bologna, s-a prăbușit, unele drumuri au fost afectate de ape și multe servicii feroviare au fost suspendate.

Inundații de proporții în regiunea Emilia-Romagna. Imagini cu dezastrul provocat de viituri

Forțele de intervenție s-au confruntat cu situații dramatice. În Cesena, vecinii au înotat pe străzile inundate pentru a salva o fetiță protejată până atunci de brațele mamei sale. Un alt salvator a cărat copilul în brațe pentru a nu fi luat de ape și apoi l-a preluat echipajelor de ambulanță.

De asemenea, pompierii au salvat un bebeluș de patru luni, părinții acestuia și un bărbat cu dizabilități în provincia Pesaro-Urbino. Într-o localitate din nordul provinciei, două fetițe și părinții acestora au fost salvate cu elicopterul din calea apelor.

Cei aproape 100.000 de locuitori din Cesena au fost sfătuiți să stea sau să filmeze apele învolburate și să nu stea la parter în locuințele din apropierea râului.

”Fiți prudenți, nu fiți curioși, ca dezastrul să nu se transforme într-o tragedie”, a anunțat Enzo Lattuca, primarul orașului Cesena, la RAI, postul public de televiziune.

Aproape 900 de persoane din localitățile inundate au fost evacuate încă de marți seara, iar acestea s-au adăpostit în săli de sport sau în școli.

În orașul turistic Ravenna, autoritățile le-au cerut localnicilor să se refugieze în clădiri înalte până când se va opri furtuna. În Riccione, o stațiune la Marea Adriatică, primarul i-a avertizat pe oamenii să rămână acasă, în timp ce unii au folosit bărci pneumatice pentru a străbate străzile inundate.

Dig de protecție împotriva inundațiilor, pus în funcțiune în Veneția

În Veneția, digul de protecție împotriva inundațiilor, botezat ”Moise”, a fost pus în funcțiune marți seara, pentru prima oară în luna mai. Se împlinesc aproape 20 de ani de la data la care a început construcția proiectului, care încă nu este oficial finalizat.

Pompierii din Riccione, un oraș din în regiune Emilia-Romagna, au fost mobilizați pentru a salva oameni din case și clădiri inundate. Până marți după-amiază, forțele de intervenție au efectuat aproape 40 de misiuni de salvare în provincia Rimini.

În zona dintre Ancona, un important port adriatic, și Pesaro-Urbino, două orașe populare printre turiști, pompierii au efectuat 80 de intervenții pentru inundații locale, copaci căzuți și alunecări de teren și au salvat șoferi aflați în dificultate, a precizat corpul de pompieri într-un mesaj pe Twitter.

În Modena, un orășel renumit pentru produsele gastronomice, autoritățile au anunțat că au oprit traficul pe podurile din localitate încă de marți seara, ca măsură de precauție împotriva creșterii nivelului râurilor.

Cursa Formula 1 de la Imola, anulată

Potrivit Motorsport.com, echipele piloți de Formula 1 și angajații circuitului de la Imola au fost sfătuiți să evacueze zona. Există risc de inundații din cauza râului Santerno. Ulterior, s-a luat decizia ca etapa programată la finalul acestei săptămâni pe circuitul de la Imola să fie anulată.

Din imaginile publicate pe rețelele de socializare se vede cum complexul a fost inundat în urma ploilor torențiale din ultima perioadă.

Echipele se află la Imola, unde fac pregătiri în garaje înainte de Marele Premiu din Emilia Romagna din acest weekend. Desfășurarea cursei ar fi pusă sub semnul întrebării din cauza vremii.

Școli închise din cauza inundațiilor în Italia

Meteorologii spun că ploi torențiale vor avea loc în Italia în următoarele zile, în special în regiunile nordice care au dus lipsă de precipitații mai multe săptămâni în această primăvară.

Școlile în regiunile afectate de inundații au fost inundate. De asemenea, circulația trenurilor a foist oprită pe rutele Bologna-Ancona și Ravenna-Faenza.

La începutul lunii, inundații de proporții au avut loc în regiunea Emilia-Romagna, după ce a plouat fără oprire o zi și jumătate. Două persoane au murit în urma viiturii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE