Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grecia, între inflație și investiții în prag de alegeri. Actualii lideri vor reforme economice îndrăznețe

Actualii lideri din Grecia spun că au învățat să fie îndrăzneți în ceea ce privește aplicarea reformelor economice, la doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare. Țara, care era în trecut considerată copilul problemă al zonei euro, a înregistrat investiții semnificative în ultima perioadă. Cu toate acestea, inflația de peste 9% și creșterea prețurilor reprezintă o povară pentru locuitori.

Economia Greciei a înregistrat performanțe economice puternice în ultimii doi ani și a reușit să depășească multe țări europene. Țara nu mai este oaia neagră a familiei europene, ci mai degrabă o poveste de succes a reformei și redresării. Experții, atât din interiorul țării, cât și din străinătate, spun că urmează zile și mai bune.

Tasos Anastasatos Economist-sef, Eurobank: ”Există motive întemeiate pentru ca economia Greciei să depășească performanța zonei euro în următorii trei, cinci ani. Printre acestea se numără pachetul mare de granturi și împrumuturi din partea Fondului de redresare și reziliență al UE, buna reputație a țării, în special în domeniul turismului și lichiditatea generoasă a sistemului bancar.”

 Oamenii se plâng de traiul tot mai scump

Cifrele prosperă în Grecia, dar, așa cum se întâmplă adesea în economie, situația pentru oamenii de zi cu zi este destul de diferită.

Economia Greciei a înregistrat o creștere puternică în ultimii ani, dar salariile reale, adică salariile nominale după scăderea inflației, nu au urmat o traiectorie similară. Dimpotrivă, în multe cazuri, acestea au scăzut, din cauza creșterii continue a prețurilor. Această situație se reflectă și pe piața muncii. Din ce în ce mai mulți angajatori declară că întâmpină dificultăți în recrutarea de personal, deoarece lucrătorii consideră că salariile nu sunt suficient de mari. Mii de locuri de muncă rămân vacante în sectoare critice pentru economia elenă, cum ar fi serviciile de alimentație publică, turismul și construcțiile.

În același timp, consumatorii greci sunt nevoiți să-și reducă cheltuielile, chiar și pentru bunurile de bază, pentru a face față valului de creșteri continue ale prețurilor.

”Să fim serioși, am redus o parte din cumpărături. Cumpărăm mai puține lucruri. Obișnuiam să cumpăr patru kilograme de fructe, acum cumpăr două sau unul. Iar cumpărăturile noastre se limitează doar la alimente, nu mai cumpărăm nimic altceva”, a menționat un cetățean. 

”Vânzările noastre au scăzut semnificativ, nu știu de ce, dar oamenii nu-și permit să cumpere nici măcar produse de bază”, spune un antreprenor. 

Înainte de a merge la urne, cetățenii greci spun că inflația este principala lor preocupare și le va influența decizia cu privire la partidul pe care îl vor vota.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE