Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aproape jumătate dintre europeni spun că nivelul lor de trai a scăzut deja, pe măsură ce crizele economice iau amploare

Publicat de: Euronews

Criza economică declanșată de războiul din Ucraina, criza energetică, creșterea inflației și pandemia de coronavirus au devenit cele mai mari îngrijorări pentru cetățenii Uniunii Europene, potrivit unui sondaj Eurobarometru care arată că 45% dintre respondenți au în prezent „câteva sau mai multe” dificultăți cu veniturile, potrivit euronews.com.

Sondajul vorbește despre fenomenul de „poli-criză” care se întinde pe tot continentul.

În plus, 46% dintre europeni recunosc că nivelul lor de trai a scăzut deja, ca urmare a crizelor tot mai dese, în timp ce 39% dintre ei se așteaptă să vadă o scădere în decursul acestui an.

Doar 14% dintre europeni nu anticipează niciun fel de schimbare sau impact.

Țările în care scăderea percepută a nivelului de trai a fost cea mai pronunțată sunt Cipru (70% dintre respondenți spun că nivelul de trai „a scăzut deja”), Grecia (66%), Malta (65%), Franța (62%) și Portugalia ( 57%), arată raportul.

Oamenii din țările nordice sunt cei mai mulțumiți de veniturile lor actuale – în proporție de 87% în Suedia, 86% în Danemarca și 84% în Finlanda –, în timp ce doar 21% dintre persoanele din Grecia și din Bulgaria sunt mulțumite de câștigurile lor.

Mai îngrijorător, 30% dintre respondenți recunosc că fac un efort să-și plătească facturile lunare „din când în când” și 9% spun că situația se repetă „de cele mai multe ori”. Încă o dată, Grecia și Bulgaria raportează cea mai mare pondere a populației care se confruntă cu aceste probleme cu 86% și, respectiv, 64%.

În general, 56% dintre europeni își exprimă nemulțumirea față de măsurile luate la nivelul UE pentru a face față creșterii prețurilor, în timp ce 64% simt același lucru cu privire la acțiunile la nivel de guverne  naționale.

Alte temeri ale europenilor

În total, 93% dintre participanții la sondaj spun că sunt îngrijorați de scumpiri, inclusiv de creșterea prețurilor la alimente și energie. Sărăcia și excluderea socială (82%), schimbările climatice (81%) și posibila extindere a războiului din Ucraina în țările vecine (81%) reprezintă, de asemenea, surse de anxietate în rândul cetățenilor UE.

Aproape trei sferturi dintre respondenți mărturisesc că sunt îngrijorați de „riscul unui incident nuclear”, un scenariu alimentat de retorica inflamatorie a Kremlinului.

În ciuda acestor situații dificile, ponderea europenilor care sunt de acord cu sprijinul oferit Ucrainei este foarte mare în rândul respondenților: 74% dintre cetățeni sunt de acord cu răspunsul UE la război, față de 23% care dezaprobă.

Numai în Slovacia (49%), Grecia (48%) și Bulgaria (48%) acest sprijin scade sub pragul de 50%.

Întrebați despre implicațiile mai largi ale războiului, 65% dintre toți cei chestionați spun că nu sunt prea  încrezători sau că nu sunt chiar deloc încrezători că viața lor personală va continua neschimbată.

Pe lângă scumpiri și războiul Ucraina, rezultatele ating și alte subiecte cum ar fi imaginea Uniunii Europene, în ansamblu, instituțiile acesteia și alegerile parlamentare din 2024.

Imaginea UE prin ochii europenilor

Ponderea celor care percep în mod pozitiv imaginea UE a scăzut de la 52%, în mai, la 47% în noiembrie, cu diferențe mari între țări. În același timp, 62% dintre persoane consideră apartenența țării lor la blocul comunitar drept un „lucru bun”, spre deosebire de o mică minoritate (10%) care o numesc „un lucru rău”.

Totuși, peste jumătate dintre respondenți (51%) spun că lucrurile în UE merg în „direcția greșită”, iar mai puțin de o treime spun că lucrurile merg în „direcția corectă”.

62% dintre cetățenii UE spun că lucrurile merg în „direcția greșită” și în țara lor de origine.

Un aspect interesant îl reprezintă faptul că 63% dintre participanți susțin că lucrurile din viața lor personală merg în „direcția corectă”, reflectând o disonanță puternică între spațiul privat și peisajul politic.

Situația în România

Cei din Luxemburg (82%), Irlanda (80%) și Suedia (80%) sunt cei mai mulțumiți de situația actuală a vieții lor personale, în timp ce oamenii din România (49%), Polonia (47%) și Portugalia (46) au situații mai complicate.

Majoritatea europenilor (57%) sunt optimiști cu privire la viitorul UE, doar 39% descriindu-se ca fiind destul de pesimiști sau foarte pesimiști. Franța, Cipru și Grecia sunt singurele state membre unde o viziune pesimistă reprezintă opinia majorității.

Eurobarometrul, lansat de Parlamentul European joi dimineață, este realizat pe baza a peste 26.000 de interviuri față în față, din perioada octombrie și noiembrie, în toate cele 27 de state membre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE