Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în apel la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, pentru o infracțiune de corupție comisă în 2014, aceeași sentință la care fusese condamnat în martie 2021 în prima instanță.

Sarkozy, primul fost șef de stat condamnat la o pedeapsă efectivă de închisoare, nu va fi încarcerat, deoarece instanța a specificat în hotărârea sa că poate să-și execute pedeapsa sub regim de arest la domiciliu și cu ajutorul unei brățări electronice.

Fostul președinte a fost condamnat în prima instanță în martie 2021 la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, pentru o infracțiune comisă în 2014.

Avocatul său a declarat că va înainta cazul la cea mai înaltă instanță din Franța și a insistat că Sarkozy este nevinovat, potrivit Associated Press.

Fostul președinte are dreptul să ceară să fie reținut la domiciliu

Sarkozy a fost condamnat în 2021 pentru că a încercat să mituiască un magistrat în schimbul unor informații despre un caz juridic în care era implicat. A fost pentru prima dată în istoria modernă a Franței când un fost președinte a fost condamnat pentru corupție și a fost condamnat la închisoare.

Sarkozy, care a fost președinte din 2007 până în 2012, neagă orice abatere și a făcut apel la sentința inițială. Curtea de apel din Paris a confirmat miercuri condamnarea și sentința, potrivit unui oficial al instanței.

Avocata sa, Jacqueline Laffont, a calificat decizia drept "stupefiantă" și "nedreaptă".

Sarkozy are dreptul să ceară să fie reținut la domiciliu cu o brățară electronică, o practică standard pentru sentințele de doi ani sau mai puțin. De asemenea, el a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare, pe care nu va trebui să o execute dacă nu comite nicio nouă infracțiune în următorii cinci ani.

Acesta este unul dintre multiplele cazuri juridice cu care Sarkoky s-a confruntat. El a fost condamnat ulterior, în 2021, pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale a candidaturii sale nereușite la realegerea din 2012. Săptămâna trecută, procurorii au cerut ca el să fie trimis în judecată pentru acuzația că a primit milioane de euro pentru finanțarea ilegală a campaniei sale din 2007 din partea regimului defunctului lider libian Moammar Gadhafi.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE