Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consiliul Europei vrea ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru războiul din Ucraina

Liderii Europei trag la răspundere Rusia pentru războiul din Ucraina și își concentrează eforturile în scopul aprobării unui sistem care ar putea determina în mod precis daunele pe care Moscova ar trebui sa le plătească pentru reconstrucția țării.

Consiliul Europei, format din 46 de națiuni, organizația preeminentă pentru drepturile omului de pe continent, și-a deschis primul summit în ultimii 18 ani în Islanda. Întâlnirea se concentrează pe sprijinirea pe deplin a Ucrainei și condamnarea Rusiei, care a fost exclusă din organizație pentru declanșarea invaziei în țara vecină.

"Vom face primul pas real pe calea găsirii unei soluții pentru compensarea acestor atrocități și daune pe care Rusia le aduce Ucrainei," a declarat premierul ucrainean Denys Shmyhal, potrivit Euronews.com.

În timp ce aproape toate țările europene au oferit sprijin militar sau au primit refugiați din Ucraina, Consiliul Europei are un rol unic în coordonarea sprijinului legal și judiciar.

”Atunci când ne gândim în termenii reconstrucției, este extrem de important să avem acest registru al daunelor pentru a face dreptate victimelor", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Președintele Volodimir Zelenski a primit promisiuni de echipamente militare din partea mai multor țări, în urma turneului său european. În plus, Italia, Germania, Franța și Marea Britanie, dar și alți zeci de lideri importanți din Europa au sosit în Islanda să tragă la răspundere Kremlinul.

"Nu va exista o pace credibilă fără justiție", a declarat Zelenski liderilor prin intermediul unei videoconferințe de la Kiev. 

Președintele francez Emmanuel Macron a promis tuturor liderilor prezenți că "vom continua să oferim sprijinul nostru neobosit Ucrainei".

Registrul daunelor

Liderii de la summitul din Islanda își propun, până la finalul zilei de miercuri, să aibă conturate principiile unui sistem care să permită trimiterea Moscovei la plata compensațiilor pentru victime și să ofere țării devastate posibilitatea de a începe procesul de vindecare economică. Ei speră că Statele Unite, care au statut de observator la summit, vor sprijini și ei această inițiativă.

"Registrul este doar una dintre numeroasele inițiative internaționale create pentru a asigura responsabilitatea pentru crimele săvârșite în Ucraina", a declarat prim-ministrul britanic Rishi Sunak. Consiliul Europei dorește, de asemenea, să se asigure că Rusia poate fi trasă la răspundere pentru crimele de război comise în timpul invaziei.

Președintele francez Emmanuel Macron a sugerat ca banca de dezvoltare a Consiliului să mobilizeze fonduri pentru construirea de centre de sănătate mentală în Ucraina, întrucât "printre populație există atât de multe traume" în urma a aproape 15 luni de război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE