Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski va primi noi ajutoare militare, în urma turneului său european

Președintele Volodimir Zelenski și-a încheiat turneul european. Acesta a declarat că se întoarce în Ucraina cu noi ajutoare militare și cu arme mai noi și mai puternice, în vederea pregătirii contraofensivei.

Mai mulți lideri au promis noi ajutoare

În cadrul vizitelor în Europa, care au inclus Germania, Franța și Marea Britanie, președintele ucrainean le-a cerut aliaților săi europeni echipamente militare, inclusiv avioane de luptă F26. Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, i-a promis președintelui ucrainean drone de atac cu rază lungă de acțiune, menite să asigure un ajutor suplimentar pentru o contraofensivă împotriva Rusiei.

”Trei zile lungi - iar militarii noștri și statul nostru devin mai puternici. Mult mai puternici, sunt sigur de asta. Ne întoarcem acasă cu noi pachete de apărare: mai multe arme noi și mai puternice pentru linia întâi, mai multă protecție pentru poporul nostru. Mai mult sprijin politic,” a explicat Volodimir Zelenski, Președintele Ucrainei.

Și președintele Emmanuel Macron a confirmat că Franța va continua să ajute Ucraina să reziste în fața Rusiei.

”Am decis să livrăm muniție nouă. De asemenea, am decis, acum mai mult ca oricând, să construim - împreună cu ucrainenii, în estul țării, unități pentru a pregăti trupele lor, pentru a antrena batalioanele care vor fi responsabile de conducerea ofensivei și a rezistenței și pentru a repara vehiculele, tunurile - pentru că de asta are nevoie Ucraina,” a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.

Rusia și Iran, parteneriat în domeniul apărării

În același timp, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională a avertizat că Iranul și Rusia își extind parteneriatul fără precedent în domeniul apărării. Potrivit acestuia, Iranul rămâne principalul susținător militar al Rusiei și a furnizat Rusiei artilerie și tancuri pentru a fi folosite în Ucraina.

Pe de altă parte, în Crimeea ocupată, Rusia marchează aniversarea a cinci ani de la deschiderea podului Kerch, care leagă Peninsula Crimeea de Rusia continentală. Anul trecut, acesta a fost avariat de o explozie cu camion-capcană. Podul reprezintă un simbol al revendicării acestui teritoriu de către Moscova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE