Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Franța va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare

Publicat de: Euronews

Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, au anunţat duminică, după o cină la Paris, preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, care au cerut, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite AFP, citată de Agerpres.

Asistență militară pentru Ucraina

"În următoarele săptămâni, Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, inclusiv AMX-10RC", se arată într-un comunicat comun.

Parisul s-a angajat la începutul anului să ofere Ucrainei tancuri uşoare şi rapide AMX-10 RC. Anunţul făcut duminică este unul nou, a precizat un consilier de la Palatul Elysée, fără a oferi alte detalii.

Franţa îşi concentrează de asemenea "eforturile pentru a sprijini capacităţile de apărare aeriană ale Ucrainei", subliniază declaraţia comună.

Franţa a livrat deja sisteme antiaeriene Mistral cu rază scurtă de acţiune şi Crotale cu rază medie de acţiune şi examinează împreună cu Italia livrarea unor sisteme sol-aer SAMP/T mai sofisticate, a reamintit Palatul Elysée.

În ceea ce priveşte solicitarea ucraineană pentru avioane de luptă, aceasta "este puţin prematură", a reiterat un consilier al preşedintelui Macron, amintind că aceasta necesită mai întâi pregătirea piloţilor, un proces lung şi complex.

"Pe lângă contribuţia sa naţională, Franţa participă activ la măsurile Uniunii Europene şi ale NATO în ceea ce priveşte asistenţa militară pentru Ucraina şi pregătirea soldaţilor ucraineni" , conform declaraţiei comune.

Continuarea întăririi legăturilor între Ucraina

Pe parcursul anului 2023, se are în plan antrenarea a 2.000 de ucraineni în Franţa şi a aproape 4.000 în Polonia, unde Parisul a dislocat peste 200 de soldaţi în acest scop.

Pe plan diplomatic, cei doi preşedinţi s-au pronunţat duminică seara în favoarea unor noi sancţiuni şi pentru continuarea întăririi legăturilor între Ucraina, NATO şi Uniunea Europeană.

"Ucraina şi Franţa sunt de acord asupra necesităţii de a creşte presiunea noastră colectivă asupra Rusiei prin noi sancţiuni pentru a slăbi capacitatea acestei ţări de a-şi continua războiul ilegal de agresiune".

"Viitorul Ucrainei şi al poporului său se află în cadrul familiei europene. Uniunea Europeană a recunoscut deja perspectiva europeană a Ucrainei şi i-a acordat statutul de ţară candidată", se arată în comunicatul în care se adaugă că Franţa "aşteaptă cu interes raportul Comisiei Europene pentru a începe negocierile de aderare".

Franţa reafirmă, în acest text, dreptul Ucrainei de a-şi alege aranjamentele de securitate şi doreşte să ajute "Ucraina să îşi continue drumul către familia euro-atlantică".

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a oprit la Paris duminică seara în cadrul unui mini-turneu european care l-a purtat în Italia şi Germania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE