Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va efectua duminică o vizită în Germania

Publicat de: Euronews

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va deplasa duminică în Germania pentru a se întâlni cu liderii celei mai mari economii europene, a declarat sâmbătă, pentru AFP, o sursă guvernamentală de la Berlin.

Această deplasare are loc la o zi după vizita lui Zelenski la Roma şi în timp ce guvernul german a anunţat noi livrări de arme către Kiev, în valoare de 2,7 miliarde de euro, inclusiv tancuri, blindate, drone şi sisteme de apărare antiaeriană.

Programul vizitei nu a fost încă dezvăluit oficial, dar, potrivit unor informaţii scurse în presa germană, şeful statului ucrainean ar urma să poarte discuţii, printre alţii, cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier.

De asemenea, lui Zelenski i se va decerna Premiul Charlemagne, decernat anual personalităţilor care se remarcă în promovarea valorilor şi unităţii europene.

Cu toate acestea, nu este încă sigur dacă el va călători la Aachen pentru a primi personal acest premiu. Oraşul se află în vestul Germaniei, în apropiere de graniţa cu Belgia, la sute de kilometri de Berlin.

"Pentru prima dată în lunga sa istorie, Premiul Charlemagne recunoaşte prin această alegere că libertatea şi principiile fundamentale ale Europei trebuie, dacă este necesar, să fie apărate prin forţă", a subliniat săptămâna aceasta, în cotidianul german Tagesspiegel, directorul comitetului de organizare a premiului, Jurgen Linden.

Germania oferă un nou pachet de ajutor militar Ucrainei

În ajunul vizitei lui Zelenski în Germania, Berlinul a anunţat un nou pachet de ajutor militar, în valoare de 2,7 miliarde de euro, pentru Ucraina, care include livrarea a numeroase tancuri, blindate şi sisteme de apărare antiaeriană.

"Ne dorim cu toţii un sfârşit rapid al acestui război atroce al Rusiei împotriva poporului ucrainean, dar din păcate acest lucru nu se întrevede. De aceea, Germania va ajuta cu tot ce poate, atât timp cât va fi necesar", a declarat ministrul apărării, Boris Pistorius, într-un comunicat.

Aceasta este, potrivit săptămânalului Der Spiegel, cea mai importantă livrare de arme a Berlinului către Ucraina de la începutul invaziei ruseşti.

Cu toate acestea, ministrul adjunct de externe ucrainean, Andrii Melnik, a considerat că ajutorul nu merge suficient de departe.

"Este păcat că majoritatea sistemelor de apărare promise sunt vechi, nu sunt tancuri sau vehicule blindate moderne ale armatei germane, cum ar fi modelele Leopard 2 sau Boxer", a deplâns fostul ambasador ucrainean în Germania, la postul de televiziune Welt TV.

"De asemenea, este dezamăgitor să vedem că guvernul german continuă să refuze să treacă liniile roşii pe care şi le-a stabilit, în special în ceea ce priveşte livrarea de avioane de luptă, acest tabu trebuie să fie depăşit urgent', a adăugat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE