Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța a anunțat un fond de 200 milioane de euro pentru armata ucraineană

Franța își intensifică ajutorul militar oferit Ucrainei și a anunțat crearea unui fond de 200 milioane de euro pentru achiziția de echipamente militare. Între timp, Rusia spune că este dispusă să negocieze cu Ucraina, dar doar dacă Kievul va recunoaște anexarea celor patru regiuni ocupate de ruși.

Intensificarea sprijinului militar

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit miercuri cu ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, aflat în vizită la Kiev. Principalul subiect al discuțiilor a vizat intensificarea sprijinului militar oferit de către Franța, inclusiv în domeniul apărării antiaeriene, împotriva rachetelor rusești. Pe lângă echipamentele militare ce sunt livrate Ucrainei, Franța a creat și un fond  de 200 de milioane de euro, bani donați Ucrainei pentru achiziția de armament.

„M-am întâlnit cu ministrul Apărării al Franței, care a ajuns în Ucraina. Am discutat despre cooperarea pe parcursul anului, reconstrucția țării noastre, dar și despre consolidarea apărării noastre aeriene. Mulțumesc, Franța,” a declarat Volodimir Zelenaki, președintele Ucrainei.

Armata ucraineană a organizat un turneu pentru jurnaliști în estul țării pentru a le arăta echipamentele militare primite până acum din Franța. Obuzierul Caesar, de exemplu, montat pe un șasiu de camion este foarte apreciat pentru precizia sa. Aceste obuziere fac parte din arsenalul de armament modern primit de Ucraina din mai multe țări de la începutul invaziei ruse.

„Îmi place foarte mult datorită agilității și vitezei de tragere. Cu acest vehicule ne putem schimba cu ușurință pozițiile pentru a lucra asupra țintelor noastre,” a spus un soldat.

Rusia a desfășurat peste 10 mii de militari în Belarus

În același timp, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov spune că i îi vor permite să-și atingă obiectivele în Ucraina. În cadrul unui interviu pentru un post de televiziune rusesc, Lavrov a reiterat poziția Moscovei conform căreia, pentru reluarea discuțiilor, Kievul ar trebui să recunoască anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene.

„Nu respingem niciodată propunerile de a ajunge la acorduri diplomatice. Condițiile în care suntem pregătiți să începem să discutăm aceste acorduri sunt bine cunoscute. O parte indispensabilă a acestor condiții este apartenența a patru teritorii, a celor patru regiuni (Donețk, Luhansk, Zaporojie, Herson) la Federația Rusă,” a explicat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

IMinisterul rus al Apărării a publicat imagini cu  militarii ruși și belaruși din grupul regional comun, care efectuează exerciții de instruire și de coordonare a luptelor. Pe de altă parte, Serhii Deineko, șeful Serviciului ucrainean de Grăniceri, a declarat că, până în prezent, Rusia a desfășurat peste 10 mii de militari în Belarus și că acest grup nu este suficient pentru un nou atac asupra Ucrainei. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE