Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trai de lux pentru rusoaicele "divorțate" de oligarhi, în ciuda sancțiunilor UE. Economia rusească este alimentată în continuare de corporații și unele state europene

În cadrul unui protest ținut în Paris, mai mulți manifestanți au cerut autorităților UE să ia măsuri împotriva soției ministrului adjunct al apărării din Rusia, Timur Ivanov. Svetlana Maniovici este acuzată că a eludat în mod evident sancțiunile impuse de blocul comunitar, în urma invaziei din Ucraina.

Timur Ivanov, supus sancțiunilor UE din octombrie, a divorțat de soția sa în vara anului 2022, pentru a o proteja de măsurile punitive, notează euronews.com. Înainte de desfacerea căsniciei, Svetlana și-a schimbat numele de familie în Ivanova. Nu și sursa de sprijin financiar, au explicat manifestanții pentru AFP, citată de euronews.com.

Cu pancarte pe care au scris: „Jafuri în Rusia. Crime în Ucraina. Soție în Franța”, oamenii au cerut ca partenerei adjunctului de la Apărare să i se interzică accesul în Europa, iar bunurile sale să fie înghețate.

„Este o familie de criminali de război! ”, a declarat pentru AFP, citată de euronews.com, activista Maria Pevchikh. Tot ea a postat detaliat, pe Twitter, telenovela Ivanov-Maniovici.

UE rămâne în urmă în ceea ce privește extinderea listei de sancțiuni

În decembrie, susținătorii lui Navalnîi au făcut publică o anchetă bazată pe e-mailuri ale Svetlanei Maniovici, care detaliază viața ei luxoasă în Europa, cu vacanțe la Saint-Tropez, în sudul Franței, și preferințe extravagante, precum mașinile Rolls-Royce.

Fundația Anticorupție (ACF), o unitate de investigație fondată de Navalnîi, a fost în spatele acestor dezvăluiri și a organizat protestul de la Paris. Echipa susține că viața somptuoasă a lui Maniovici este finanțată din câștigurile ilicite obținute de Timur Ivanov.

Cazul nu este izolat. În aprilie, think-tank-ul ceh Datlab a publicat un raport care arată că numărul de contracte publice ale UE câștigate de firme legate de Rusia nu a scăzut în 2022, în ciuda încercărilor Occidentului de a izola economic Rusia.

Studiul Datlab îi menționează pe viceprim-ministrul rus Iuri Trutnev și pe Viktor Vekselberg, un oligarh rus cu contracte cu companii în șapte țări din UE, care sunt sancționați în SUA și Ucraina - dar nu și în UE. Cercetarea mai arată că puțin sub 10 mii de întreprinderi din UE sunt deținute în coproprietate de persoane sancționate - și peste 30.000 sunt controlate de Rusia fără legături cu o persoană sancționată.

Potrivit Comisiei Europene, 70% din activele din sistemul bancar rusesc se află sub incidența sancțiunilor. Dar afacerile făcute prin intermediari par să rămână posibile - fie prin intermediul unei foste soții, fie prin intermediul unei companii-paravan.

Exporturile olandeze de flori către Rusia continuă neabătute

O altă nișă pe care Rusia o exploatează la maximum este legată de comerțul cu flori. Cum nu există sancțiuni pentru această zonă, cele mai recente statistici oficiale arată că producătorii din UE au făcut un profit de 9,4 milioane de Euro, de pe urma afacerilor cu Rusia. Majoritatea florilor provine din Olanda, notează euronews.com.

Marii exportatori olandezi de flori - dintre care niciunul nu a acceptat să vorbească în mod oficial cu Euronews - se confruntă cu același tip de dilemă pe care o au alte business-uri europene: dacă să continue exportul de bunuri (neafectate de sancțiuni) în Rusia, deși este evident că nu se află tocmai în spiritul măsurilor punitive ale UE.

La începutul lunii aprilie, The Absolut Company a decis să oprească exporturile de vodcă Absolut în Rusia, cu efect imediat, după o reacție violentă pe rețelele sociale, în special în Suedia - chiar dacă exporturile de alimente și băuturi nu intră sub regimul sancțiunilor.

Olanda are o pondere de 60% din comerțul global cu flori. În Europa, exporturile olandeze reprezintă mai mult de 80% din totalul care pleacă din UE. În primele trei trimestre ale anului 2022, valoarea totală a exporturilor de flori s-a ridicat la un nivel-record de 3,4 miliarde de euro în Olanda.

Pe 8 aprilie 2022, Uniunea Europeană a publicat „Măsurile restrictive având în vedere acțiunile Rusiei care destabilizează situația din Ucraina”, interzicând statelor membre ale UE să exporte bulbi de flori și produse din pepiniere în Rusia. Rușii ar putea face bani din plante sau arbuști, cu posibilitatea de a le cultiva ca valoare adăugată, în timp ce în cazul florilor tăiate, durata de viață este limitată, motiv pentru care nu sunt sancționate.

Deși schimburile comerciale au fost îngreunate din cauza numeroaselor runde de sancțiuni ale UE, industria florilor din Rusia continuă să meargă bine. Grupul Azalia, un angrosist de flori proaspăt tăiate din Moscova, a confirmat pentru Euronews că importă flori din Olanda, iar pe site-ul lor se precizează că primesc livrări de flori de două ori pe săptămână.

Alte afaceri occidentale care funcționează în Rusia

Totodată merită amintit că doar un mic procent din sutele de companii care au promis să părăsească Rusia după invazia Ucrainei au ieșit efectiv din această țară, așa cum notează The Washington Post.

Companiile occidentale care au rămas sunt adesea foarte dependente de afacerile rusești. De altfel, unele întreprinderi chiar au acaparat o cotă de piață mai mare pe măsură ce concurenții lor au plecat.

Alte companii au făcut mai puțin decât au promis inițial. Un exemplu este Coca-Cola. Compania a declarat că își oprește operațiunile, dar îmbuteliatorul său elvețian, Coca-Cola HBC, continuă să producă cola, precum și alte băuturi sub un alt nume în Rusia.

PepsiCo, rivalul Coca-Cola, a anunțat că va produce în Rusia doar produse esențiale, dar printre acestea se numără chipsurile de cartofi, iar Unilever, folosind aceeași justificare, vinde în Rusia produse de înghețată Magnum. În 2022, 2% din profitul companiei venea din Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE