Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

58 de miliarde de dolari confiscate de la oligarhi ruși. Viktor Vekselberg ar putea rămână fără două iahturi și șase imobile

Statele Unite îngheață activele oligarhilor ruși și caută metode legale pentru ca fondurile să ajungă în Ucraina. De la începutul războiului, au fost sechestrate bunuri în valoare de 58 de miliarde de dolari. Printre ele se numără iahturi sau imobile de lux.

Nu există date oficiale despre ceilalți oligarhi de pe listă

Sancțiuni au fost impuse și oligarhului rus Viktor Vekselberg. El riscă să rămână fără două iahturi în valoare de 300 de milioane de dolari și fără șase proprietăți din New York și Florida care ajung să coste 75 de milioane de dolari.

Născut într-o familie de evrei din Ucraina, Viktor Vekselberg a ajuns să facă avere în Rusia. El conduce Renova Group, un conglomerat rus cu interese în aluminiu, petrol, energie, telecomunicații. Nu există date oficiale și despre ce alți oligarhi se regăsesc pe lista celor care au rămas fără o parte din avere.

”În ceea ce privește confiscările și ceea ce am recuperat prin procese judiciare, prin mandate sau prin menționarea proprietății în acuzații, vorbim de proprietăți în valoare de sute de milioane de dolari. Este vorba, de exemplu, de iahturi, bunuri imobile, inclusiv unele confiscate săptămâna trecută și evaluate la aproximativ 75 de milioane de dolari,” a declarat Andrew Adams, directorul Task Force KleptoCapture.

Banii vor ajunge în Ucraina

Andrew Adams este directorul Task Force KleptoCapture, un grup format din mai multe agenții americane care se asigură că sancțiunile impuse de Statele Unite după izbucnirea războiului din Ucraina sunt aplicate.

”Obiectivul meu și al grupului operativ este de a face ca bunurile să fie confiscate în totalitate. Am avut o colaborare reușită cu Congresul și cu persoane din cadrul executivului. Scopul nostru a fost de a transfera anumite fonduri confiscate către Departamentul de Stat, pentru ca, ulterior, aceste fonduri să ajungă în Ucraina,” a explicat Andrew Adams, directorul Task Force KleptoCapture.

În luna februarie, la aproape un an de când a început războiul din Ucraina, un judecător din Statele Unite a decis confiscarea unor bunuri deținute de un oligarh rus. Fondatorul unui fond de investiții și președintele consiliului de administrație al grupului media Tsargrad, acesta a rămas fără 5,4 milioane de dolari. Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunțat că "pregătește terenul" pentru ca banii să ajungă în Ucraina sub formă de asistență externă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE